Srijeda, 22 ožujka, 2023

Oporavak agencija presudan za oporavak turizma

Oporavak agencija je važan za oporavak gospodarstva, smatra Boris Žgomba

Oporavak putničkih agencija i touroperatora važan je za opravak ukupnog turizma, pa i gospodarstva u Europi. Te o tome treba jačati svijest kod EK i nacionalnih tijela, poručio je u petak predsjednik UHPE pri HGK Boris Žgomba. On je ponovo izabran u izvršni odbor ECTAA-e.

Žgomba je u izvršni odbor Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) izabran šestu godinu za redom. Na polugodišnjoj skupštini tog krovnog udruženja u Ateni ovog tjedna, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

“ECTAA je udruženje koje je jedno od ključnih dionika europskog turističkog sektora i ima važnu ulogu u procesu oporavka sektora te je čast i odgovornost biti u njihovom izvršnom odboru. Jedan od glavnih prioriteta u idućem mandatu je jačanje svijesti, kako kod Europske komisije tako i kod nacionalnih tijela o važnosti agencija za ukupni turizam i gospodarstvo”, ističe Žgomba. Predsjednik i suvlasnik Unilinea, koji je od 2012. do 2014. bio i predsjednik ECTAA-e. A nakon toga je u izvršnim tijelima te udruge. 

ECTAA mora odraditi ključnu ulogu

Ocjenjuje i da je stanje i poslovanje turizma, posebice agencija i touroperatora, koji su jedni od najpogođenijih zdravstvenom krizom s kojom se suočio cijeli svijet. Iznimno teško i kompleksno, ali nije nepremostivo te da ECTAA,. Ona okuplja 70.000 agencija u EU, u tom procesu mora odraditi ključnu ulogu.

Po podacima koje iznosi, turistička industrija u EU generira 10 posto BDP-a, 12 posto zaposlenih i više od 400 milijardi eura prihoda. Turizam je četvrta izvozna kategorija u EU.

Inače, skupština ECTAA-e održana je 8. i 9. listopada uživo u Ateni. Ujedno je i prvi takav sastanak u Europi nakon izbijanja pandemije covida. Omogućili su ga, kako su u petak izvijestili iz tog udruženja, “predanost grčkih vlasti i profesionalci iz turističke industrije koji nude sigurna putovanja”.

Pawel Niewiadomski ponovno izabran za predsjednika ECTAA-e

Poljak Pawel Niewiadomski izabran je na toj skupštini ponovo za predsjednika ECTAA-e. Te poručuje da će mu prioritet u idućem razdoblju biti rad i komunikacija s političkim čelnicima i industrijskim partnerima. Teži postavljanju pravog okvira za brzi oporavak turističke industrije.

“Preduvjet za oporavak je koordinirani pristup ograničenjima putovanja unutar Europe, u čemu je važno i pronaći brzo rješenje za direktivu o paketnom putovanju, koja nije prilagođena trenutno beskrajno izvanrednim okolnostima”, ističe Niewiadomski.

I on i ostali na skupštini zahvalili su grčkom ministru turizma Harryju Theoharisu za snažnu potporu turističkoj industriji. Pozivajući istodobno na mjeru zamjene karantene, testom na koronavirus. U cilju promicanja sigurnih putovanja, koja su moguća ako se sve dobro organizira, što je potvrdio i njihov skup u Ateni.

ECTAA okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i touroperatora 30 europskih zemalja. Među kojima 27 iz EU-a, predstavlja oko 70.000 poduzeća. Među kojima i ona iz Hrvatske čija su Udruženja putničkih agencija HGK i Udruga hrvatskih putničkih agencija u članstvu od 2005. godine. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno