Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Opatiji je blizina Istre i njenih delicija jedan od razloga zašto je poznata kao rivijera s najboljim restoranima

Prije desetak godina kad je baskijska visoka kuhinja bila još puno više u trendu nego danas, govorilo se kako područje oko San Sebastiana ima najviše Michelinovih zvjezdica u Europi, u odnosu na veličinu i broj stanovnika.

Nismo sigurni je li ti baš bilo posve točno, jer pojedini kvartovi u Parizu imaju više Michelinovih zvjezdica od cijele Baskije. No, sasvim smo sigurni da u ovom trenutku uzak pojas Opatijske rivijere ima najviše dobrih do odličnih restorana po kilometru na cijelom Jadranu. I to ako uzmemo u obzir samo restorane u obalnim mjestima (tu nema Drage di Lovrana ni konoba u brdima između Rijeke i Istre).

U tih petnaestak kilometara između Hiltona koji se smjestio na izlazu iz Rijeke i Mošćeničke Drage, trenutno radi najmanje četrnaest dobrih do izvrsnih restorana.  I skoro svi su normalno otvoreni tijekom većeg dijela zime.

Tri su ključna razloga za takvu koncentraciju uspješnih lokala s razmjerno visokim profesionalnim standardima. Prvi je prometni položaj: Opatija je već dugo svojevrsno predgrađe Zagreba, Ljubljana je također blizu, Trst još bliže, a ni Austrija nije daleko: Austrijanci spadaju među najvažnije goste na Opatijskoj rivijeri.

Drugi je razlog zanatska ugostiteljska tradicija. Opatijska rivijera dala je neke od prvih luksuznih restorana u bivšoj Jugoslaviji, poput rane verzije Malog raja, Bevande i Amfore. Više obiteljskih restoranskih biznisa prenosi se iz generacije u generaciju, a mlađi chefovi imaju gdje učiti i napredovati, piše Plava Kamenica.

Treće, Opatija je dovoljno blizu Istri da bi mogla iskorištavati najvrednije istarske delikatese poput tartufa , maslinova ulja ili šparoga, a istodobno se nalazi nedaleko od najvažnijih lovišta za kvarnerske škampe.

Važno je istaknuti i žanrovsku raznolikost restorana na Opatijskoj rivijeri, od tradicionalnih konoba, preko odličnih modernih, do spektakularnih velikih restorana. Opatijska se rivijera treba glasno i uporno promovirati kao gastrodestinacija.

Posebno je važno reći da opatijska gastro scena ima još puno prostora za napredak, jer u najvećim hotelskim kućama u Opatiji i Lovranu ozbiljna gastronomija ne postoji: nadamo se da će obitelj Lürssen, vlasnik Liburnije, to uskoro promijeniti .

Evo liste četrnaest restorana različitih žanrova između Rijeke i Mošćeničke Drage, u kojima se jede barem dobro a ponegdje i spektakularno. Lista je geografska, od Rijeke prema Istri.

1. Nebo, Hilton Costabella, Michelinova zvjezdica

2. Navis, Opatija

3. Valle Losca, Volosko

4. Veranda, Volosko

5. Plavi podrum, Volosko

6. Tramerka, Volosko

7. Pizzeria Laurus, Villa Kapetanović, Opatija

8. Bevanda, Opatija

9. Nami, Opatija

10. Nobilion, Ikador, Ika

11. Ganeum, Lovran 

12. Najade, Lovran

13. Johnson, Mošćenička Draga

14. Zijavica, Mošćenička Draga

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno