Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Olakšice iznajmljivačima uslijed pandemije

Preuzeto: Cimerfraj.hr

Zbog izazovne godine i financijske nesigurnosti, mnogi su privatni iznajmljivači otkazali svoje kategorizacije i stavili ključ u bravu. Neke od zaključaka, novosti i razmišljanja prenosimo s Cimerfraj.hr, autorice Antonie Dobrote.

No, manji broj onih koji su ipak odlučili spasiti nešto od sezone, i suočili se s velikim brojem otkazanih rezervacija, nije još uvijek siguran koje su im obveze shodno nastaloj pandemiji i ‘’nenormalnim’’uvjetima poslovanja u 2020.

Koje su zapravo obveze paušalaca? Informacija se dosta izmijenila u posljednjih 6 mjeseci, no ono što se zna zasigurno jest da će sve financijske obveze iznajmljivača paušalaca, za razliku od svih prijašnjih godina, biti obračunate u paušalnom iznosu.

Turistička članarina i turistička pristojba se po novim propisima obračunavaju na temelju broja stalnih i pomoćnih postelja – iznimno u 2020. se obračunavaju isključivo po broju stalnih kreveta, a pomoćni ne ulaze u obračun paušala

Turistička pristojba u 2020.

Na temelju Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 36/2020 ), koji je na snazi od 26. ožujka 2020. godine, turistička pristojba je umanjena za 50%,

Iznajmljivači paušalci više nemaju mogućnost izbora hoće li pristojbu plaćati paušalno ili po ostvarenom noćenju

Visinu osnovice za obračun turističke pristojbe u 2020. su donosile županijske skupštine do kraja prošle godine. Zaduženja su vidljiva u sustavu eVisitor, u izborniku Financije. Paušal pristojbe se plaća u 3 rate, s datumima dospijeća posljednjeg dana mjeseca srpnja, kolovoza i rujna.

Turistička članarina u 2020.

I turistička članarina je u 2020. umanjena za 50% Pravilnikom o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (NN 88/20). Isti je na snazi od 31. srpnja 2020., a njime je potvrđeno da se članarina TZ ovu godinu, također, neće obračunavati na pomoćne ležajeve.

Za razliku od prijašnjih godina kada se članarina obračunavala kao postotak od ostvarenih primitaka, ovu godinu se plaća paušal s osnovicom od 22,5 kuna za svaki stalni ležaj. Na potpomognutim područjima je osnovica članarine niža za dodatnih 20%

Obračun članarine turističkim zajednicama je također vidljiv u eVisitoru, ali ne pod Financijama, već u Obavijestima. Navedeni i rokovi plaćanja. S obzirom na to da se članarina ne obračunava više na temelju primitaka ostvarenih u prethodnoj godini, rokovi plaćanja su jednaki kao i kod paušala turističke pristojbe.

Bez obzira na nove rokove plaćanja i obračuna, dužni smo podnijeti obrazac TZ-2 u nadležnu Poreznu upravu do 15. siječnja za proteklu godinu. U TZ-2 obrascu, uz obračun članarine, navodimo i ukupne primitke, tako da još uvijek moramo voditi Evidenciju o prometu, odnosno podnijeti EP obrazac. Isti služi za kontrolu praga ulaska u PDV.

Porez na dohodak za iznajmljivače paušalce u 2020.

Paušalni porez na dohodak plaća se u 4 jednaka obroka, i kao uvijek, obračunat je sukladno broju stalnih kreveta čiju osnovicu za obračun su propisale jedinice lokalne samouprave. Zahtjev koji je bio poslan u ožujku za odgodu plaćanja 1. rate paušala ipak je bio već u dospijeću, no zato je 2. rata paušala bila stornirana svim iznajmljivačima, dok preostale dvije rate možemo očekivati u rujnu i listopadu.  S oprostom jedne rate paušala, naša su plaćanja poreza na dohodak smanjena na 75% ukupnog iznosa paušala. 

PDV na proviziju

U mjesecima u kojima bilježi promet, iznajmljivač koji koristi usluge stranih posrednika, registriranih u EU, dužan je obračunati i platiti PDV na proviziju.

Ako se nekome i čini da su davanja iznajmljivača paušalaca niska, podsjećamo da svaki iznajmljivač koristi i oprema vlastitu nekretninu, da je plaćen PDV na svaki dio te nekretnine i opreme bez prava na pretporez, da svaki iznajmljivač, koji drži do kvalitete svoje ponude, mora prije svake sezone osvježiti svoj smještaj, ofarbati zidove, kompletirati opremu, obnoviti pretplate na TV i internet, kupiti određene količine potrošnog materijala, plaćati režije po višim tarifama, ulagati u oglašavanje i promociju svog smještaja, itd.

Važno je napomenuti da, s obzirom na to da se sva davanja obračunavaju u paušalu, osim kod plaćanja PDV-a na proviziju, na ista ne utječe broj ostvarenih rezervacija niti prihod

Ako do kraja godine, ne bude novih mjera koje će obuhvatiti privatne iznajmljivače, čija egzistencija ovisi o pružanju usluga smještaja u kućanstvu će se naći u nezavidnom položaju.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno