Subota, 1 travnja, 2023

Okrugli stol “Zimski turizam u Splitu” iznjedrio veliki problem sezonalnosti u jednom od najturističkijih gradova Hrvatske

Okrugli stol Zimski turizam u Splitu, u prostorijama ŽK Split, iznjedrio je danas izniman broj indikativnih brojki i još više istaknuo sezonalnost s kojom se Split kao destinacija bori dugi niz turističkih godina.

Splitski gradonačelnik, gdin. Puljak, istaknuo je vrijednost organizacije različitih manifestacija u nesezonskim mjesecima, poput Sajma cvijeća, gastro eventa Taste the Meditteranean.

Povoljni letovi tijekom zimskih mjeseci, i oživljavanje postojećih resursa grada od iznimne važnosti su za razvoj turizma u Splitu izvan već dobro turistički potkovanog razdoblja od lipnja do listopada, naglasio je i predsjednik ŽK Split, gdin. Joze Tomaš.

Gastronomija bi morala biti jedna od putokaza turizma 365. Upravo zato, Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Meditteranean koji se ove godine po treći put održava u Splitu, naglasila je važnost okretanja promotivnih aktivnosti prema auto turistima i domaćim putnicima a ne samo prema avio turistima. Posjet gastro festivalu u Marseilleu jedan je od pokazatelja koliko je sudjelovanje na takvim i sličnim događanjima bitno za promidžbu hrvatske gastronomije i turizma te Splita kao destinacije.

Jedna od inicijatora Split winter tourism jest Jasmina Kruščić koja je u svom izlaganju navela glavne razloge pokretanja inicijative – problemi produljenja sezone, izazov premoštavanja kraja listopada u turističkom smislu te bolja komunikacijska platforma na relaciji hotelijeri i ugostitelji.

Također, pokrenut je i projekt Split light festival koji bi trebao biti kombinacija festivala svjetla i glazbe tijekom zimskog perioda u Splitu. Uz to, inicijatori projekta naglasili su važnost suradnje sa festivalom Taste the Mediterranean, te najavili novi vid razvoja nautičke ponude grada u smislu sailing ponude koja se ne bi bazirala isključivo na čarter ponudi već bi se maksimalno promoviralo jedrenje u zimskom periodu kroz škole jedrenja za posjetitelje koji su u Splitu smješteni nekoliko dana.

Iznimno je naglašena važnost, u turističkom i ekonomskom smislu, podrške digitalnom nomadstvu u Splitu. Gđa.Kukoč iz Split Tech City, istaknula je kako Split ima izniman potencijal u razvoju digitalnog nomadstva i suradnje s lokalnom zajednicom. Digitalni nomadi biraju Split prvenstveno zbog ljudi, prirode, geografskog položaja i kulture. Upraco njima je fascinantno da u jednom danu mogu posjetiti otok Brač, a već sutra biti u Amsterdamu – i to sve iz Splita.

Nikolona Kukoč izrazila je htijenje Split Tech City-a da se poveže digitalna zajednica u Splitu, poveća dostupnost informacijama u svezi osnovnim podataka, gastro lokacijama, kulturnim događanjima i sl., kao što je slučaj u nekim drugim gradovima popust Dubrovnika i Zagreba.

Da Zračna luka Split bilježi iznimnu sezonalnost, govore i brojke letova ljeti i zimi, te trend domaćih putnika koji u zimskim mjesecima ipak bilježe najveći broj.

U ljetnim mjesecima od lipnja do rujna, Zračna luka Split bilježi preko 72% turista, dok u zimskom periodu nezadovoljavajućih 10%.

Zaključak jest maksimalni rad na produljenju sezone, pokušaj dosega 365 turizma, te suradnja lokalne zajednice, hotelijera, ugostitelja i kulturne i u etničke nematerijalne baštine grada koji osim sunca i mora ima za ponuditi veliki broj turističkih atrakcija koje su do sada bile zaboravljene ili bolje rečeno, zanemarene.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno