Srijeda, 22 ožujka, 2023

Oko 1000 ugostitelja zatvorilo je svoje objekte od početka godine

Maruša Stamać iz udruge Glas poduzetnika rekla je u Studiju 4 HTV-a da je terase otvorilo oko 2/3 ugostitelja, a ostvareno je 30 posto od prošlogodišnjeg prometa pa se gubici i dalje nižu i poduzetnicima je potrebna pomoć. 

– Svima je bilo jasno da “kava za van” neće spasiti kafiće, ali dio ugostitelja koji to nije mogao cijelo je vrijeme osjećao nepravdu. Htjeli smo da se ta nepravda ispravi, ali to nije nikakva posebna mjera niti relaksacija epidemiološka mjera već samo ispravljanje nepravde. Sada treba raditi dalje, kazala je Stamać.

– Oko 1.000 ugostitelja je od početka godine zatvorilo svoje objekte. Mjere za očuvanje radnih mjesta i nadoknada fiksnih troškova još ih drži na životu, no bojimo se trenutka kada te mjere prestanu, kazala je.

Kako je biti poduzetnik u Hrvatskoj?

– To je jako, jako teško jer su preopterećeni porezima, rad u Hrvatskoj je skup, imamo 500-tinjak parafiskalnih nameta, a guši ih i birokracija. U Hrvatskoj ne možeš ništa planirati jer se propisi mijenjaju iz dana u dan, a tu su i epidemiološke mjere koje se mijenjaju zadnji trenutak, odgovorila je Stamać.

Dodaje kako Udruga ima niz kratkoročnih i dugoročnih mjera. Dugoročnim bi se trebalo pozabaviti kako bi Hrvatska bila ugodnija i za život i za poslovanje.

– Ono što je sada goruće je nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta. Poduzetnici moraju znati da će se one nastaviti, kao i to do kada će se nastaviti. To je mjera za radnike, ne i za firme. Tražimo da se nadoknade fiksni troškovi i da se da jednokratna, bespovratna pomoć najpogođenijima, u prvom redu u sektoru turizma, kazala je Stamać.

Od kuda novac za poduzetnike?

– Vidimo da za neke stvari ima novca, pa nam to ulijeva nadu i za poduzetnike. Malo i srednje poduzetništvo je nositelj hrvatskog gospodarstva i ako dopustimo da propadne, naravno da će se stvoriti velika rupa u proračunu. Zato pomoć poduzetnicma definitivno treba biti prioritet, kazala je Stamać.

Kakva će biti turistička sezona?

– Zadnje se vrijeme govori o COVID putovnicama, a mnoge su zemlje već izdale pravila za ulazak turista, Hrvatska još nije, pa bismo htjeli da se već sada zna po kojim će se pravilima igradi tijekom turističke sezone – pod kojim uvjetima će turisti dolaziti, kakve će biti eidemiološke mjere kako bi se što bolje pripremili za sezonu jer to nam je zadnje što nam je ostalo, kazala je Stamać.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno