Subota, 23 rujna, 2023

Održana 2. sjednica Skupštine TZG Malog Lošinja. ”2021. godina odvijat će se u svojevrsnom suživotu s COVID-19”

S obzirom na epidemiološku situaciju, iz predostrožnosti 2. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Malog Lošinja održana je digitalno. Na sjednici su jednoglasno usvojene sve točke Dnevnog reda od Izvješća o ostvarenju programa rada TZG Malog Lošinja u razdoblju siječanj-listopad 2020, Rebalansa financijskog plana za 2020. godinu, te usvojenja Programa rada s financijskim planom za 2021. godinu. Predstavnicima u Skupštini su prezentirani i pokazatelji ETIS  – Europski sustav pokazatelja za održive destinacije s kojim se mjeri utjecaj turizma na upravljanje odredištem, gospodarsku vrijednost, društveni i kulturni utjecaj, te utjecaj na okoliš. Također prezentirani su rezultati ankete o stavovima lokalnog stanovništva o razvoju turizma i anketa TOMAS o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj.

„Lošinj – Vaša otočna oaza“

Kroz Izvješće o ostvarenju Programa rada TZG Malog Lošinja istaknute su najvažnije značajke ove specifične godine koja je pokazala da unatoč pandemiji možemo imati relativno dobre turističke rezultate ako se svi pridržavamo epidemioloških mjera.  Ostvarenje 1.297.491 noćenja u prvih deset mjeseci, odnosno 56% ostvarenih prošlogodišnjih noćenja, dobar je rezultat  obzirom na cjelokupnu situaciju. Nastavno na epidemiološku situaciju, komunicirano je realno stanje na otoku kroz promotivne aktivnosti, a na nivou destinacije razrađen je protokol postupanja u slučaju sumnje na COVID-19. Također, u sklopu marketinške kampanje „Lošinj – Vaša otočna oaza“ organizirana je akcija „Ferry Free„ gdje su gosti koji su boravili minimalno 7 noći u rujnu na otoku dobili popust u smještajnim objektima u vrijednosti povratne trajekte karte za vozila i putnike, a Turistička zajednica Grada Malog Lošinja sufinancirala je dionicima u destinaciji 50% troška, s napomenom da su se u akciju uključili svi hoteli, kampovi i preko 400 iznajmljivača.

Epidemiološka situacija biti će ključna za turistička putovanja

U osvrtu na najvažnije odrednice Programa rada i financijskog plana TZG Malog Lošinja za 2021.godinu istaknuto je da će se 2021. godina odvijati u svojevrsnom suživotu s COVID-19, što znači da će epidemiološka situacija biti ključna za turistička putovanja. S obzirom na blizinu naših glavnih emitivnih tržišta (Slovenija, Austrija, Njemačka, Italija), te činjenicu da nam većina gostiju dolazi cestovnim prijevozom, kao i da više od 70% gostiju na otok Lošinj dolazi dva ili više puta, možemo biti optimističniji glede turističke 2021 godine. Za 2021. godinu predviđa se promet od 70 % u odnosu na 2019. godinu s tendencijom postupnog oporavka sljedeće 2-3 godine.

Proračunom u 2021. planiraju se veća ulaganja u biciklističku infrastrukturu zajedno s partnerima Gradom Malim Lošinjem, Jadranka d.d. i Lošinjska plovidba-Turizam i to na trasi „Blueline“ od Sunčane uvale – Čikata – Malog Lošinja-Valdarke-Velog Lošinja, te na predjelu Nerezine – Halmac-Osor kao offroad trasa pod nazivom „Mocira trail“.

Veći naglasak dat će se na promociju i oglašavanja, tu se planira zajednička kampanja s privatnim sektorom – Lošinj Awarness Campaign u zemljama njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska) s ciljem veće vidljivosti otoka i poveznici s klimom i prirodnim ljekovitim činiteljima što će nadamo se imati presudnu ulogu u post-corona periodu. Isto tako nastavljamo sa zajedničkim aktivnostima s otokom Cresu na tragu neformalnog udruživanja radit će se zajednički brand dvaju otoka s kojim ćemo se predstavljati gostima.

 Na kraju ove turbulentne 2020 godine želio bih se zahvaliti svim turističkim djelatnicima i stanovnicima lošinjskog otočja što smo zajedničkim naporima ostvarili iznimne turističke rezultate u danim okolnostima. U 2021. godini očekuju nas ulaganja u biciklističku infrastrukturu, te u dodatnu promociju otoka Lošinja što radimo s našim vodećim turističkim tvrtkama, i dalje će nam naglasak biti na sigurnost i protokol ponašanja u destinaciji, ali mislim da svi zajedno možemo puno optimističniji dočekati novu 2021. turističku godinu, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno