Petak, 9 prosinca, 2022

Održan 1. GO GREEN IN JELSA – ECO FESTIVAL

„Općina Jelsa uključila se u European Sustainable Development Week projekt s GO GREEN in Jelsa festivalom“

Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom „Go Green in Jelsa“ pokazala je u svojem prvom izdanju kako teži razvijanju svijesti gostiju i domicilnog stanovništva o održivom razvoju, smanjenju i zaustavljanju zagađenja okoliša i razumnu i učinkovitu eksploataciju prirodnih dobara. Festival je namjenjen djeci i odraslima uz različite edukacije, radionice eko akcije čišćenja, nordijskog hodanja, predstava i filmova povezanih s ovom tematikom. 

U periodu od 30.09. – 02.10.20212.g. organizirano je 19 različitih programa i radionica za djecu i odrasle. Od aktivnosti čišćenja, nordijskog hodanja, predstava, radionica pa sve do završnog koncerta Dalmatina na Pjaci. Za veliki uspjeh ovog festivala zaslužni su svi sudionici, a to su:

Srednja škola Hvar, Srednja škola Hvar – podružnica Jelsa, Dječji Vrtić Jelsa, Udruga Trim, Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa, Ronilački klub Black Pearl, Ronilački klub Nautilus, Hrvatski Savez Nordijskog Hodanja, Fjori Fora Garden, Duška Mušić, Lucija Peronja Pavić, Sara Radonić, Javna ustavnova „More i krš“, udruga ugostitelja Jelsa, udruga „Moj Škoj“, Udruga „Eco Hvar“, Rukometni klub „Jelsa“, Veslački klub „Jelsa“ i Nogometni klub „Jelsa“, i mnogi drugi pojedinci uz pomoć lokalne samouprave i komunalnog poduzeća.

Dječji vrtić Jelsa je zajedno s roditeljima i djecom pokrenuo je projekt razmjene odjeće i igračaka “Za drugog donesi, za sebe odnesi”.

Razmjene dječje odjeće i igračaka odvijati će na način da roditelji koji imaju viškove odjeće i igračaka koje ne koriste da donesu u Dječji vrtić Jelsa, te time ukažu na današnji trend nepotrebnog kupovanja viškova i bacanja upotrebljivih stvari, te poticanje na međusobnu razmjenu viškova predmeta. 

Udruga “Moj škoj” provodi projekt „Izrade bio kugli“. Bio kugle su izrađene od efektivnih mikroorganizama koji se hrane teškim metalima, muljem, otpadnim vodama i bakterijama, a kao nus proizvod stvaraju vodu i kisik. U izradi bio kugli koje će se bacati u more krajem 10 mjeseca vrijedne ručice Vrtića i Škole napravile su zaista odličan posao.  

Bio kugle su dobre bakterije koje žive u prirodi, ali zbog prebrzog zagađivanja prirode, one jednostavno ne uspijevaju sve apsorbirati. 

Aplikat28.d.o.o. U četvrtak na provm danu #GoGreeninJelsa festivala, imali smo prilike saznati što nam treba za nadolazeće mjere 6.3.1. i 6.1.1. od simpatične Katarina Sekelez, vlasnice tvrtke Aplikat28 – koja je svojim znanjem i iskustvom u provođenju projekata EU fondova podijelila sa svima nama.

„Novo lice, stare majice“ – Radionica s Lucijom i Sarom orijentirana je iskorištavanju predmeta tako da im se udahne novi život i da nije potrebno kupovati nove stvari kada ih možemo od nekoliko starih predmeta dati im novi smisao ili vrijednost. Radionica kreativnog recikliranja odjeće posjetila su djeca različitih uzrasta, te tom prilikom napravila za sebe novi odjevni predmet.

U Općinskoj knjižnici i čitaonici Jelsa, djeca su mogla naučiti „Vredovanje informacija na internetu“. U ovim vremenima zbog obilja dostupnih informacije i zbog nepostojanja službe koja određuje tko i što može objavljivati sadržaj na internetu, djeca, a i odrasli se često dolaze u doticaj s ne točnim i ne provjerenim informacijama. 

U Ljetno kino Jelsa u suradnji s Kino Mediteran gosti su mogli pogledati film „I am Greta“, filmu o mladoj aktivistici koja pokušava ukazati koliko su klimatske promjene opasne.

Već treću godinu za redom Ronilački Klub Nautilus iz Splita i Ronilački klub “Black pearl” iz Jelse, te njihovi kolege i prijatelji u Općini Jelsa, zajedno sa Turističkom zajednicom općine Jelsa organiziraju veliku eko akciju čišćenja podmorja. Rad na aktivnostima koji doprinose podizanju svijesti o važnosti očuvanja mora, priobalja i morskog svijeta, nastavit će se u tjednu koji prethodi ovoj akciji.

Radionica s udrugom Sunca bila je usmjerena na postizanje odgovornog i održivog gospodarenja s otpadom, te je na radionici pričalo o „Održivom gospodarenju otpadom i primjerima dobre prakse!“

Radionice s udrugom Trim: Obojena sirova vuna, iglice i bockanje, recikliranje papira i još mnogo toga, imali smo priliku naučiti od udruge Trim. Ovdje se radilo sa vunom koja se baca i zagađuje okoliš napraviti nešto ekološki i kreativno, kako reciklirati papir i od stare auto gume napraviti novi predmet koji nam može poslužiti za neke druge stvari.

Usklopu ovog festivala održan je i 2. Festival Nordijskog hodanja u Jelsi. Više od 100 sudionika sudjelovalo je kroz dva dana pješaćenja u Općini Jelsa. Veliko zadovoljstvo gostiju i domaćina potaklo nas je da već sada najavimo 3. po redu festival 1.10.2022.g. Srednja škola Hvar pridružila se s izradom aplikacije o stazama za nordijce. A instruktorica Iva zagrijala je sudionike prije starta. 

U petak, u Svečanoj dvorani Općine Jelsa, imali smo priliku pogledati humanitarni stand up komedijom Duške Mušić i kolegice Jasne Krilić. Sav prihod namjenjen je udruzi „Perle“.

Eko akcija čišćenja okoliša u suradnji s: Nogometni Klub „Jelsa“, Veslački Klub „Jelsa“ i Rukometni Klub „Jelsa“. Osim ekološkog karaktera, ova eko akcija ima i edukativan učinak, te se djeca, sudionici uče izgradnji boljeg odnosa prema moru i prirodi u budućnosti, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i radi zaštite prirode i očuvanja prirodnih ljepota.

Udruga „Eco Hvar“ urediti i napraviti hranilišta za mačke uz naglasak na brigu o napuštenim životinjama i našu odgovornost i zadaću u tome. S istim ciljem Općina Jelsa donirati će 50 besplatnih kastracija za mačke. Prezentacija o mačkama u organiziciji Udruge Eco Hvar pod nazivom: ‘Mace naši prijatelji’ sastojala se od priče jedne ulične mačke uz lutkarske rekvizite i glazbu te demonstracije izrade hranilice za samoživuće mačke.

Snaga prirode: „Povezivanje u službi održivosti“ – Fjori fora garden je biljna oaza smještena u Gdinju na otoku Hvaru. Bračni par Čurin idejni je pokretač ove nadahnjujuće priče o tradiciji, koja je postala inspiracija za moderan vrt. Na radionicu su vodili: Stjepko, Kristina i Mihovil.

Prezentacija je bila koncipirana u tri dijela i govorili smo o suživotu s prirodim, od ideja do realizacije vrta, te o snazi i potencijalu eteričnih ulja.

Završna večer uz potporu Jelšanskih ugostitelja organiziran je koncert „Dalmatina“ gdje je sav prihod namjenjen udruzi „Perle“. 

Ovaj festival koji je u cijelosti bio besplatan organizira lokalna samouprava s volonterima kako bi se naša zajednica okupila, povezala, zabavila i otkrila nove načine održivog načina života. Ostanite nadahnuti, naučite, umrežite se i otkrijte kako možemo zajedno stvoriti pozitivne društvene promjene na našem malom otoku!

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno