Subota, 25 ožujka, 2023

Odobren projekt INHERIT u svrhu razvoja održivog turizma

Projekt INHERIT odobren je za financiranje u sklopu Interreg Mediteran (MED) programa u trajanju od 1. veljače 2018. do 31. siječnja 2022. godine (48 mjeseci), s ciljem razvoja održivog turizma u sklopu prioritetne osi 3: Zaštita i promicanje prirodnih  i kulturnih resursa Mediterana i specifičnog cilja 3.1: Promicanje razvoja održivog i odgovornog obalnog i priobalnog turizma u MED području.

Na projektu INHERIT sudjeluje ukupno 15 partnera iz 10 zemalja Mediterana, a vodeći partner je regija Peloponez (Grčka), dok je u Republici Hrvatskoj uz Ministarstvo turizma i sporta, partner i Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč. Cilj projekta je očuvanje i valorizacija prirodne baštine u obalnim i priobalnim MED destinacijama. Projekt će testirati i razviti novi pristup prilagođen MED specifičnostima, štiteći prirodnu baštinu od štetnih učinaka intenzivnog razvoja turizma.

Projektni partneri na svojim područjima osnivaju INHERITURA savjetodavnu službu, koja će biti osnovana u suradnji s predstavnicima turističkog sektora – četiri turističke zajednice županija (TZ Dubrovačko-neretvanske županije, TZ Zadarske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije i TZ Primorsko-goranske županije), a koji će djelovati kao “INHERITURA ambasadori”. Zajedno će ponuditi konzultacije trećim stranama zainteresiranim za INHERIT pristup, usmjeravajući ih kako uspostaviti INHERITURA područja na vlastitom teritoriju, kapitalizirajući dosadašnje iskustvo INHERIT-a.

U tijeku je kampanja kapitalizacije s INHERITURA ambasadorima s ciljem proširenja INHERITURA područja na koji se mogu javiti sve javne ustanove, odnosno tijela koja upravljaju obalnim prirodnim područjima, a u čijem je fokusu djelovanja održivi turizam i zaštita prirodne baštine.

Sastanci sa zainteresiranim dionicima održat će se prema sljedećm rasporedu:

  • Zadarska županija: 16.12.2021., Dom kulture NIN u 14 sati
  • Splitsko-dalmatinska županija: 17.12.2021., Hotel Briig, Split u 11 sati
  • Primorsko-goranska županija: 22.12.2021., Park prirode UČKA –prezentacijski centar u 10 sati
  • Dubrovačko-neretvanska županija: veljača 2022.
SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno