Petak, 22 rujna, 2023

Odluka Ministarstva: Iznajmljivači koji nisu imali prometa neće morati plaćati turističke pristojbe

Uvažavajući posebne okolnosti uslijed COVIDA-19 koje su negativno utjecale na rad privatnih iznajmljivača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Ministarstvo turizma i sporta uputilo je danas u e-savjetovanje prijedlog Pravilnika o dopuni pravilnika o oslobođenju od plaćanja turističke pristojbe.

Priopćeno je to danas iz Ministarstva turizma i sporta.

Imajući na umu specifičnu ulogu privatnog smještaja u turističkoj ponudi  RH, mjerama u dopunjenom Pravilniku želimo pomoći i najugroženijim privatnim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te vjerujemo kako će i ovaj prijedlog omogućiti bolju i uspješniju pripremu cijelog sektora za turističku 2021. godinu – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Dopunjenim pravilnikom se potpuno oslobađaju plaćanja turističke pristojbe oni iznajmljivači kojima je rješenjem utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga, a nisu imali evidentiranih noćenja u 2020. godini. Istim pravilnikom će se osloboditi plaćanja turističke pristojbe osobe s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije za one kapacitete koji se nalaze u zgradama koje su u potresu oštećene te su dobile oznaku neuporabljivo (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivo (žuta oznaka).

Ovom regulativom nastoji se dodatno ublažiti negativne posljedice onim iznajmljivačima koji nisu uspjeli ostvariti turistički promet te su odučili odjaviti kapacitete, a koji bi u drugačijim okolnostima, u skladu s važećim propisima koji se primjenjuju od 2020. bili dužni platiti paušalni iznos. Ovaj pravilnik znatno će pomoći i u daljnjem provođenju nadležnih zakonskih normi koje reguliraju plaćanje turističke pristojbe – izjavio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Kako bi se izbjegla naplata turističke pristojbe osobama koje će biti oslobođene dopunjenim Pravilnikom te smanjilo administrativno opterećenje u sustavu zbog potencijalne preplate, za obveznike koji nisu oslobođeni plaćanja, rok za uplatu preostalog iznosa dugovanja pomaknut je na 30. rujan 2020.

Za obveznike koji ne zadovoljavaju kriterije za potpuno oslobođenje od turističke pristojbe ne postoje zakonske prepreke za uplatu turističke pristojbe.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno