Srijeda, 4 listopada, 2023

Odlučan i konkretan potez ministrice Brnjac mogao bi biti “game changer” našeg turizma

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje.

Glavne zadaće savjeta sastojat će se u razmatranju najvažnijih pitanja vezanih za turistički sektor, kao što je realizacija turističke 2021. godine u okolnostima pandemije uzrokovane koronavirusom. Učinkovitija promocija hrvatskog turizma, pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga u skladu s epidemiološkim mjerama te strateško planiranje zadaci su Savjeta za oporavak i razvoj turizma.

Također, razmatrat će i programe i operativne planove oporavka turizma te investicije i reforme vezane uz Strategiju razvoja održivog turizma za razdoblje do 2030. godine. Savjet će raditi i na Nacionalnom planu razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. godine, Nacionalnom programu reformi, Operativnom planu za oporavak i otpornost te Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027.

Savjet čine ključne udruge u turizmu

Savjet čine predstavnik Ministarstva turizma i sporta, predstavnik Hrvatske turističke zajednice, zatim kao predstavnici Hrvatske gospodarske komore, predstavnik Udruženja hotelijera, Udruženja marina, Udruženja pružatelja usluge smještaja na brodu – charter, Udruženja putničkih agencija, Udruženja ugostiteljskih djelatnosti, Zajednice obiteljskog turizma, Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela, Udruženja hostelijera, Udruženja turističkih brodara, Zajednice kulturnog turizma, Zajednice poslovnog turizma, Zajednice riječnog turizma, Zajednice pustolovnog turizma, Zajednice ronilačkog turizma i Zajednice zdravstvenog turizma, te predstavnik Hrvatske obrtničke komore – Ceh ugostitelja turističkih djelatnika, Hrvatske udruge poslodavacaSindikata turizma i usluga Hrvatske i članova Socijalnog vijeća za turizam, Hrvatske udruge turizmaUdruge poslodavaca u hotelijerstvu HrvatskeKamping udruženja HrvatskeNacionalne udruge obiteljskih i malih hotelaUdruge hrvatskih putničkih agencijaZajednice društava turističkih vodiča HrvatskeUdruge ruralnog turizma HrvatskeUdruge Glas poduzetnikaNacionalne udruge ugostiteljaHrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj ”Klub članova selo” te Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza.

Zajednička suradnja nam je izuzetno važna kako bismo pronašli najbolja rješenja za što brži oporavak sektora turizma. Osim financijske potpore koju pružamo s ciljem očuvanja radnih mjesta, u pripremi je i Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta. Pred nama su važne godine u kojima ćemo stvarati nove temelje razvoja turizma s novim strateškim okvirima za turizam. Rad Savjeta bit će usmjeren na pronalaženje odgovora na pitanja prilagodbe turizma posljedicama krize uzrokovane pandemijom te što uspješnijeg izlaska iz ove teške situacije”, rekla je ministrica Brnjac, koja je i predsjednica Savjeta koji se sastoji od 31 člana.

“Game changer” u našem turizmu

Tako logično i prirodno. Okupiti sve stručne udruge te kroz konstruktivnu raspravu i dijalog doći do najboljih rješenja kako za oporavak, tako i za budući strateški razvoj našeg turizma.

Dvije glave su pametnije od jedne, a sve izazove kao i rješenja u svakom sektoru najbolje znaju upravo pojedinci iz tog sektora, koji ga žive iz dana u dan. Savjet za oporavak i razvoj turizma znatno će poboljšati komunikaciju između svih sektora s Ministarstvom, što bi u konačnici trebalo rezultirati boljim zakonskim i strateškim rješenjima.

Odlučan i konkretan potez ministrice Brnjac koji će nadam se biti “game changer” u našem turizmu. Uvijek je sve je do ljudi, a uspješnost Savjeta ovisit će o ljudima koji će predstavljati udruge. Ključna će biti i uloga Ministarstva koje mora biti operativno i efikasno.

Dijalog privatnog i javnog sektora je imperativ, bez obzira na sve okvire, jer jedino tako možemo krenuti naprijed i početi se baviti tržišnim razvojem.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno