Petak, 22 rujna, 2023

Odlična vijest za sezonu: Hrvatska više nije među ”crvenim” zemljama

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je ažuriranu korona-kartu Europe na kojoj hrvatska obala više nije označena crvenom bojom, što je odlična vijest za naš turizam jer se ta karta smatra najrelevantnijim pokazateljem sigurnosti destinacije- turizmoteka.hr. Hrvatska obala na karti je sada označena žutom bojom, kao i većina Europe. A turiste s posebnim nestrpljenjem iščekuju svi oni koji od turizma žive. Ove se godine sasvim sigurno nećemo približiti rekordnoj 2019. godini, ali svi bi bili zadovoljni sa sezonom boljom od lanjske.

Hrvatska više nije crvena

Karta pokazuje dvotjednu incidenciju zaraze na 100 tisuća stanovnika. Iz Crikvenice u središnji Dnevnik uživo javila se novinarka HTV-a Dajana Kruneš. Rekla je da se osjeća ovaj prvi veći turistički val i u Crikvenici, jednom od omiljenih odredišta domaćih gostiju.

– Početak lipnja na Kvarner je donio i optimizam i ohrabrujuće brojeve jer ovdje trenutačno boravi oko 20.000 gostiju, što je za 110% više nego u istom razdoblju lani. Kako su nam rekli u Turističkoj zajednici Kvarnera broj bi idućih dana trebao još rasti, jer će kroz ova četiri dana stići će još nekoliko tisuća gostiju i bit će oko 100.00 noćenja. Otvoreno je 100 hotela i 45 kampova koje, uz privatni smještaj, najviše, uz domaće goste, pune Slovenci i Nijemci. Zračna luka Krk danas bilježi i prvi međunarodni let iz Munchena. Što se tiče turističke situacije na tom otoku, zadovoljni su. Trenutačno su na 40% rezultata rekordne 2019. godine , rekla je.

– Evo nas u Crikvenici, živo je, lijepo je, malo prije se uz obalu vezao turistički brod prepun dobro raspoloženih turista. Sezona je krenula, destinacije počinju turistički živjeti, sve to daje vjetar u leđa i budi optimizam za naredne mjesece pred nama, rekla je Kruneš.

I enogastroturistima ima Šibenik što ponuditi. Stoga svijet prepoznaje šibensko-kninske adute. Ne od jučer, dodat će proizvođači. Hrana i vino, znaju i gosti, osobna su iskaznica svakoga kraja.

– Učiti i uživati u autohtonim proizvodima – za to smo uvijek zainteresirani, kaže gost iz Njemačke Diru Bocklet.

Ugoditi okusnim pupoljcima, cilj je otvorenih vrata kušaonica ulja jer zadovoljan gost najbolja je reklama. Imaju ovakve “ture” sve više poklonika. A rast bilježi i šibensko-kninska turistička statistika. Turisti nam stižu.

– Sad ih je nešto oko 8000, ta brojka svakodnevno intenzivno raste i uistinu možemo reći da je sezona započela, istaknula je direktorica TZ-a Šibensko-kninske županije Željana Šikić.

Čuju se i na splitskoj rivi strani jezici. Potvrđuju to i inozemne registracijske oznake u luci.

– Plan nam je uživati na plaži, sklapati prijateljstva, ukratko, dobro se provesti, objasnila je turistica iz Austrije svoj plan.

“Zarolao” je na krčkoj zračnoj luci prvi avion na međunarodnom letu ove godine. U Njemačkoj se za Krk ukrcalo 35 putnika. Nije ih mnogo – ali vesele.

– Očekujemo ove godine 12 međunarodnih linija od kojih najviše imamo za naše najveće tržište – Njemačku, najavila je Vedrana Čubranić, voditeljica Službe za poslovni razvoj, Zračne luke Rijeka.

Širokih ruku dočekala je danas Pula gotovo 150 Rusa. Za njih kažu da su najbolji izvanpansionski potrošači. A stigli su s najvećim ruskim avioprijevoznikom.

– Nama je definitivno Rusija izuzetno bitna zato što su to gosti koji obitavaju u 4+ i 5 zvjezdica, najbolji su izvanpasionski potrošači i to je ono što može obogatiti naše male mikroekonomije, naglasio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre.

Pune se kreveti i na jugu zemlje, zahvaljujući, prije svega, inozemnim letovima. O njima ovisi dubrovački turizam.

– Odlučili smo se za Dubrovnik, jer je jedinstven. Bit će ovo sjajno iskustvo, navodi jedna turistica.

Povratak starom životu priželjkuju svi koji od turizma žive. Za goste su se spremili i vjeruju kako prava sezona tek slijedi.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno