Subota, 1 travnja, 2023

Odlična ponuda crnih craft piva trenutno dostupna na tržištu

Najbolji od najboljih

S dolaskom hladnijih dana tradicionalno raste potražnja za tamnim pivom, a pivari svake sezone, posebno u predbožićno vrijeme, pojačavaju ponudu izbacujući nove etikete. Police specijaliziranih trgovina prepune su, i ubrzo smo se našli u situaciji da moramo povući granicu: kušat ćemo isključivo tamna (ne i jantarna ili crvena) piva domaćih malih proizvođača, i to samo ona koja ne spadaju u skupinu ekstra jakih piva s više od 7 posto alkohola (iako stoutovi često teže višim alkoholima, ali na to ćemo se kušanje odvažiti uskoro). Nismo uvrstili ni ona piva kojima karakter bitno određuje dodavanje aroma iz sastojaka kao što su kava, voćni ekstrakti, vanilija, đumbir itd. I tako ih se začas skupilo dvadesetak iz samo dvije trgovine, a to je samo dio domaće craft scene koja je u posljednje tri godine doslovce eksplodirala.

Tu spadaju većinom aleovi, odnosno stoutovi, porteri i tamne IPA-e, ali i poneki tamni lager, da ne ulazimo u detaljnije žanrovske specifikacije. I bilo je vrlo tijesno jer se u prvih deset nisu uspjela ugurati neka jako dobra piva proizvođača poput Varionice, Pivionice, Mlinarice… Osim stilski i po udjelu alkohola, koji smo ograničili pa je varirao od 5,2 do 6,5 posto, piva su se bitno razlikovala po zahmeljenosti odnosno gorčini (IBU – International Bitterness Unit), od 17 pa sve do 55 IBU, pa je jasno da je i ovaj izbor određen subjektivnim doživljajem i osobnim preferencijama. Većina piva je nefiltrirana i nepasterizirana. I samo još jedan savjet: odlučite li se na slično usporedno kušanje, pozovite u goste puno pivskih prijatelja, koliko god vam pravila okupljanja u koroni budu dopuštala.

TAMAN TAMAN, Primarius, Alk. 5,4

Jako fin English porter lijepe boje u kojem se osjeća malo jača zaprženost ječma. Arome su tipične – kava i čokolada, ali i biskvit. IBU broj nije istaknut, ali nije visok jer pivo nema izraženu gorčinu. Vrlo ugodno pivo, mekano, zaokruženo i nimalo zasitno. Mogli biste ga pijuckati satima.

THE GARDEN BREWERY STOUT, IBU 20/Alk. 5,7

Jedino pivo iz limenke u našem izboru. Atraktivna mirisa, s puno kave u okusu, slasno i svilenkasto. Pravi crowdpleaser, točno ono što očekujemo od tamnog piva, jako fini stout koji će svima ugoditi. Obavezno natočiti u širu čašu i uživati polako – samo ili uz čokoladni desert.

RA-KOON, Zeppelin, IBU 50/Alk. 6,5

Ovo je teškaško pivo trijumfiralo na našem prošlogodišnjem kušanju, a dotad, priznajemo, nismo bili ni čuli za njega. Moćni porter, nastao miješanjem šest sladova, guste pjene, aroma kave i tamne čokolade, izrazite hmeljne gorčine, kremast, ali suh. S razlogom opet među najboljima.

NOVI FAVORIT

LUCKY STOUT, Maximus, Alk. 5,3

Najugodnije iznenađenje dolazi iz manje poznate zagrebačke pivovare Maximus. Rasno tamno pivo postojane kremaste pjene, bogatog okusa prženog ječma, punog tijela, aroma karamela, potom kave i čokolade, ali ništa prenabrijano. Pravi klasik, točno ono što istinski ljubitelji stouta očekuju u čaši.

SPECIJALNO PRIZNANJE 

BORANKA, Pulfer, IBU 33/Alk. 6,5

Boranka je malo jače, ekstraktno pivo guste pjene, s puno kave na nosu i ugodno popunjena čokoladnog tijela, s dugim aftertasteom. Odličan, debeli, punokrvni stout čijom ćete konzumacijom pripomoći istoimenoj akciji pošumljavanja Dalmacije.

KIŠNA NEDJELJA, Pivovara Medvedgrad, IBU 31/Alk. 5,3

Novo pivo najstarije i najvažnije domaće craft pivovare. Vrlo suho, neslatko, ugodno blage gorčine, osvježavajuće i lagano, kao da je malo kiše palo u čašu. Onima koji preferiraju svijetla piva ovaj je stout bio najbolje tamno pivo na ovom kušanju.

THE DARK SIDE PORTER, Međimurski lepi dečki, IBU 17/Alk. 5,5

Vrlo lijep miris probija se u čaši kroz sloj guste pjene. Pivo je pitko, srednjeg tijela, kremasto, s nekom ugodnom peckavosti na jeziku. U craft krugovima uvaženi, Međimurski lepi dečki imaju i novu pivovaru iz koje su ovih dana pustili Črnoga. Probali smo ga u nastajanju i jedva ga čekamo.

PORTER, Zmajska pivovara, Alk. 6,5

Ovo tamno pivo pionira hrvatske craft scene ujedno je i jedan od njihovih bestselera (uz Pale Ale). S razlogom. Jak engleski porter koji u maloj boci objedinjuje sve klasične atribute: arome čokolade, kave, suhog voća i karamela. Odlično pivo.

BURA BREW TERRA MAGICA, Alk. 5,2

Iako neprozirno tamnosmeđe boje, ovo je zapravo svježe i vrlo pitko pivo. Križanac stilova oatmeal/milk stout. Čokolada i gotovo zagorena karamela u mirisu i okusu. Zasad najbolje tamno pivo koje dolazi s Terre Magice, kako Istrani vole tepati svojoj domaji.

GLAVNI FRAJER U KVARTU

CRNI JACK, Pivovara Medvedgrad, IBU 55/Alk. 6,3

Enfant terrible zagrebačkih craft veterana, Crni Jack, upravo vlada gradom (od listopada do prosinca). Deklarira se kao Black IPA i jedan je od aduta s Medvedgradove liste sezonskih piva. Odlično miriše, gusto je, visoko ekstraktno, jako zahmeljeno, suho. Brutalno seksi. Savjet: obavezno se počastite točenim u jednoj od njihovih pivnica.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno