Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Od vinove loze može se pristojno živjeti. Pelješac dobio prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva

Mjesto Putnikovići, okruženo vinogradima, nalazi se u središtu poluotoka Pelješca. Vinogradarstvo i maslinarstvo dugogodišnja su tradicija na tom poluotoku.

U sklopu Poljoprivredne zadruge Putnikovići otvoren je Dom vinarske tradicije – prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva. O toj se ideji počelo promišljati prije desetak godina.

– Zajedno smo došli do ideje da je najkorisnije sačuvati ono što na Pelješcu tek kao sjećanje kod mladih generacija živi – kaže Jozo Rabušić, upravitelj PZ-a Putnikovići.

Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva prostire se na više od 800 četvornih metara, a čine ga tri zbirke: Dom vinarske tradicije, Povijesni razvoj loze i Vino u tradiciji življenja.

– Imamo vinogradarsko-etnografsku zbirku koja nam pokazuje stare alate, proizvodnju vina, sve do gotovog proizvoda – objašnjava Sonja Baćina Prčević, voditeljica muzeja.

Bogata zbirka eksponata svakom posjetitelju vjerno će dočarati na koji su se način tradicionalno obrađivali vinogradi te proizvodilo i čuvalo vino na poluotoku Pelješcu. Taj projekt je, na neki način, i poticaj mladim stanovnicima da ostanu na djedovini i nastave stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva.

Uz razvoj turizma, od vinove loze može se pristojno živjeti, sve više su uvjereni i mnogi mladi Pelješčani.

U Domu vinarske tradicije, uz muzejski dio, opremljena je i suvremena kušaonica s prodajnim dijelom i suvenirnicom. Posjetiteljima je tako omogućeno da uz upoznavanje s tradicijom življenja u pelješkom kraju, kušaju i neka od mnogobrojnih vrhunskih peljeških vina.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno