Subota, 1 travnja, 2023

Od sredine veljače, Europa je pala s 21% na 15% međunarodnih rezervacija. Izbjegavaju li nas turisti?

Nakon što je većina ograničenja putovanja ukinuta početkom 2022., Gabriele Antoni rezervirala je putovanje na koje je već neko vrijeme htjela ići – nekoliko tjedana u svojoj domovini Njemačkoj te poslije toga 12-dnevno krstarenje Norveškom s prijateljima. 69-godišnja stanovnica Floride i vlasnica američke zelene karte nije posjetila Njemačku otkako joj je majka umrla u veljači 2020. 

Tada se Antoni morala naglo vratiti u SAD, gdje je živjela desetljećima, kako bi izbjegla lockdown zbog pandemije koronavirusa. No od tada se želi vratiti u svoj mali rodni grad Sonthofen kako bi “na pravi način odžalovala” smrt svoje majke, kaže Antoni. Uoči putovanja Antoni se bavi rezerviranjem hotela i letova, dogovorima s prijateljima i, kao i mnogi drugi koji planiraju posjetiti Europu, prati zastrašujuće vijesti koje svakodnevno dolaze iz Ukrajine otkako ju je Rusija napala 24. veljače.

“Radim sve, ali si isto tako govorim da možda ovo neću moći izvesti, možda neću moći otputovati u Njemačku”, rekla je za CNN.

Antoni nije jedina. Prema nedavnom istraživanju koje je proveo MMGY Travel Intelligence, istraživački odjel tvrtke za marketinška istraživanja MMGY Global, trenutno je dvostruko veća vjerojatnost da će rat u Ukrajini utjecati na planove Amerikanaca za putovanja u Europi nego što na to utječe pandemija koronavirusa.

Od 350 odraslih ispitanika, Amerikanaca koji planiraju posjetiti Europu, 62 posto reklo je da je ruska invazija faktor za planiranje njihovih putovanja u usporedbi s 31 posto onih koji su naveli zabrinutost zbog pandemije koronavirusa. Osim toga, 47 posto njih reklo je da će pričekati i vidjeti kako će se situacija razvijati prije nego što počnu planirati posjet Europi ove godine, piše Index.hr.

Podaci o letovima odražavaju slične stavove. Prema izvješću aplikacije za praćenje letova Hopper, pretraživanja povratnih letova u Europu iz SAD-a bila su u porastu kako je val omikron varijante koronavirusa jenjavao, što ukazuje na snažan oporavak transatlantske potražnje. No kako su vijesti o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu počele puniti naslovnice svjetskih medija sredinom veljače, ti su se zahtjevi počeli smanjivati. 

Prema Hopperovim podacima, od 12. veljače Europa je pala s 21 posto na 15 posto međunarodnih rezervacija, što je značajno smanjenje u odnosu na oko 30 posto međunarodnih rezervacija u istom razdoblju u godini prije pandemije.

“Možete sigurno putovati”

Međutim, stručnjaci za putovanja i sigurnost kažu da još nema potrebe za otkazivanje putovanja. State Department izdao je upozorenja 4. razine “Ne putujte” za Ukrajinu i Rusiju, ali ministarstvo nije izdalo slične savjete za europske zemlje koje nisu u ratnom stanju.

Poljska, koja prima većinu ukrajinskih izbjeglica koji bježe iz Ukrajine, navedena je na razini 4, ali zbog covida, a ne trenutnog rata u Ukrajini.

Glasnogovornik putničke agencije Rick Steves’ Europe rekao je CNN-u da turistička agencija “namjerava pokrenuti sve planove putovanja po istočnoj Europi, uključujući i turneju Najbolje od Poljske”, dodavši da su jedine ture koje je otkazala one sa zaustavljanjima u Rusiji.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno