Srijeda, 4 listopada, 2023

Od ponoći nove rigorozne mjere za Dalmaciju

 Maske postaju obvezne za restorane i kafiće. Zatvaraju se fitness i rekreativni centri

Splitsko-dalmatinska županija je u posljednjih sedam dana postala žarište korone, te je tako i jučer registrirano 138 novih slučajeva, od čega je više od pola registrirano u gradu Splitu.

Većina zaraženih su mlađe životne dobi, prosjek godina je 35. Osim mladih među oboljelim ima velik broj i zdravstvenih djelatnika. Slijedom novih događaja lokalni stožer u Splitu je od nacionalnog stožera zatražio nove mjere i pooštravanje postojećih, sve u cilju smanjenja širenja zaraze

Osim restorana, kafića i velikih okupljanja, nova žarišta su postala i određeni fitness centri  i teretane.

Članovi Gradskog stožera Splita na današnjoj sjednici su iskazali nezadovoljstvo dosadašnjim mjerama i djelovanjem Nacionalnog stožera, budući da je u posljednjih 24 sata samo u Splitu zabilježen veći broj zaraženih, točnije 63 nova oboljela.

Virus je ušao i u nekoliko fitness centara, klijenti su većinom mladi ljudi, koji su vjerojatno virus pokupili u barovima te ga potom unijeli u teretane. Stoga je lokalni stožer  zatražio zatvaranje svih rekreativnih mjesta da bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

U određenom broju ugostiteljskih objekata pojavilo se nekoliko djelatnika koji su pozitivni na virus, te je stožer odlučio primjeniti preventivne mjere. Prilikom boravka u zatvorenim restoranima gosti će obvezno nositi maske kada dolaze i odlaze, a tijekom jela će je moći skinuti. Osoblje će morati imati obaveznu zdravstvenu kontrolu, morat će nositi maske i koristiti dezinfekcijska sredstva.

Jedna od mjera je i obveza nošenja maski u zatvorenom prostoru u kojem boravi više od troje ljudi istovremeno. Nošenje maske neće biti više preporuka nego obveza. Ukoliko netko odluči ne poštivati mjeru prvo će biti upozoren, potom slijedi edukacija i na kraju kažnjavanje prema odluci inspektorata.

Zahtjev Lokalnog stožera poslan je Nacionalnom stožeru, te odgovor očekuju tijekom današnjeg dana. Ukoliko Nacionalni stožer prihvati zahtjev, od ponoći danas počinju se primjenjivati nove mjere.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno