Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Od početka koronakrize vrijednost računa pala za ogromnih 19,3 milijarde kuna

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 4,32 milijarde kuna, što je za gotovo milijardu kuna, ili 19 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 22 posto, a njihov iznos za 19 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave. U razdoblju od 17. do 23. kolovoza ove godine u svim djelatnostima izdano je 45,8 milijuna računa, što je za 22 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 4,32 milijarde kuna, što je za gotovo milijardu kuna, ili 19 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 18 posto, na 26,3 milijuna, a iznos računa za 9 posto, na 2,75 milijardi kuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 29 posto manje računa, ukupno njih 8,66 milijuna, a iznos je smanjen za 35 posto, na 849,1 milijun kuna.

Pad broja i vrijednosti računa na tjednoj razini

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 10. do 16. kolovoza 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima pao je prošloga tjedna za jedan posto, dok je iznos manji za šest posto. Pritom je u trgovini vidljivo povećanje broja računa za jedan posto, dok je za isti postotak manja njihova vrijednost.

U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za osam posto, a njihova vrijednost je za 18 posto manja na tjednoj razini. Tako je na tjednoj razini u ugostiteljstvu i turizmu zabilježen prvi pad broja i iznosa fiskaliziranih računa nakon nekoliko mjeseci, a što je vjerojatno posljedica i ograničavanja rada noćnih klubova i kafića. Naime, zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite je od 14. kolovoza ograničio rad ugostiteljskim objektima iz skupine “barovi”, među kojima su i kafići i noćni klubovi, najdulje do ponoći. Iako je prvotno bilo predviđeno da to ograničenje rada noćnih klubova i kafića traje 10 dana, krajem prošlog tjedna je to ograničenje produljeno do 7. rujna.

Od početka koronakrize vrijednost računa pala za 19,3 milijarde kuna

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 23. kolovoza ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 27 posto, a njihov iznos za 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ove godine u tom je razdoblju izdano 916,7 milijuna računa, čija vrijednost doseže 85,4 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 1,27 milijardi računa, ukupne vrijednosti 104,7 milijardi kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 19,3 milijarde kuna. U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 22 posto, na 565,3 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 10 posto, na 60,2 milijarde kuna, s prošlogodišnjih 67,1 milijardu kuna.

Izvor: poslovni.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno