Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Očekujemo da ćemo solidno odraditi rujan

Ministrica Nikolina Brnjac sastala se s predstavnicima hotelske industrije. Po njezinim riječima, ministarstva turizma, zdravstva i vanjskih poslova komuniciraju s državama koje u stavile Hrvatsku na crvenu listu, tražeći da se Hrvatska tretira po županijama, jer situacija nije svugdje ista. “Stoga, uz epidemiološke prilike koje će se događati, očekujemo od drugih država da revidiraju svoje liste. Mi imamo najveći broj turista iz Njemačke, Poljske, Češke i Mađarske te s obzirom da smo auto destinacija, zahvaljujući dobroj promociji HTZ-a, iskoristili smo svoje prednosti i dobru cestovnu mrežu”, zaključila je ministrica turizma i sporta.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kazao je da nije bilo mjera pomoći u ožujku, ova turistička sezona definitivno ne bi bila ovakva jer bi “poslodavci bili prisiljeni otpustiti značajan broj radnika, a bez radnika nema ni turizma. U fokusu su nam mjere za zadržavanje radnih mjesta i o tome pod hitno moramo dobiti informaciju, jer poslodavci trebaju donositi određene odluke. Osim toga, važno je osiguranje likvidnosti za sljedeću turističku godinu, a danas se raspravljalo i o mogućnosti korištenja sredstava EU fondova.”

Kazao je i da je po pitanju mjera za očuvanje radnih mjesta udruga turizma dala svoj prijedlog resornom ministarstvu još početkom srpnja u dvije varijante. “Nije cijeli turistički sektor u istoj situaciji, jer primjerice putničke agencije su najgore prošle. Dvije su varijante  – jedna je iznos od 4.000 kuna po zaposlenom i nastavak postojećih mjera, dok je druga naknada od 2.000 kuna koju bi nezaposleni dobili da su na zavodu. Mislimo da je bolje radnike zadržati u kompanijama zbog njihove sigurnosti”, poručio je Ostojić.   

Izvor: tportal.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno