Očekuje se porast potražnje za putovanjima u drugoj polovici 2021. godine

133

Zahvaljujući postupnom ublažavanju ograničenja unutar Europske unije, porastu stopa procijepljenosti, ponovnom otvaranju granica za više trećih zemalja i potpuno cijepljenih inozemnih putnika, očekuje se da će se europski turizam oporaviti tijekom ljetnih mjeseci, navodi se u najnovijem tromjesečnom izvješću “Europski turistički trendovi i izgledi”, koje je objavila Europska komisija za putovanja (ETC).

„S obzirom na brzo napredujuće programe cijepljenja koji smanjuju pritisak na nacionalne zdravstvene sustave i štite naše najugroženije, Europa sada dobro upravlja rizicima povezanim s COVID-19, kako za lokalno stanovništvo, tako i za naše dugo očekivane putnike. Stoga vjerujemo da je ovo ljeto moguće sigurno putovanje”, rekao je predsjednik ETC-a Luís Araújo.

Prema najnovijem izvješću ETC-a očekuje se porast potražnje za putovanjima u drugoj polovici 2021. godine, dok će međunarodni dolasci i dalje ostati na 49 posto u usporedbi s 2019. godinom.

AD

Također, izvještaj napominje kako je potražnja za putovanjima unutar Europe ostala relativno niska u prvom tromjesečju 2021. te su dolasci pali na 83 posto u odnosu isto razdoblje u 2020. Čak tri od pet odredišta zabilježila su pad od više od 80 posto u međunarodnim dolascima turista, među kojima je i Austrija koja je pretrpjela najveći pad posjetitelja zbog strogih mjera koje su uvedene.

S druge strane, Hrvatska je zabilježila rast broja dolazaka od 23 posto s naglaskom kako je Hrvatska bila među prvima koja je dozvolila ulazak u zemlju inozemnim posjetiteljima pod uvjetom da su cijepljeni, imaju negativan rezultat testa ili su preboljeli COVID-19.

Želiš sve najvažnije vijesti na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj Pregled dana svaki dan u 14.30.

Please wait...

Thank you for sign up!

AD
IZVORUHPA