Petak, 31 ožujka, 2023

Obračun koncesijske naknade za marine ostaje isti

Najava da će se sporedne djelatnosti u marinama tretirati kao potkoncesije digla je pravu buru među članicama Udruženja marina HGK, no nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture utvrđeno je kako je došlo do nesporazuma te da obračun koncesijske naknade ostaje nepromijenjen.

Podsjećamo, još početkom rujna članice Udruženja marina HGK dobile su obavijest o obračunu koncesijske naknade za ovlaštenike koncesije koji imaju sklopljene ugovore o potkoncesijama, kojom su obaviještene da će se sve potkoncesijske djelatnosti dodatno oporezivati, piše Privredni.hr.

Stoga je Udruženje marina HGK na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj u sklopu Biograd Boat Showa, ugostilo Ninu Perko, ravnateljicu Uprave pomorstva u MMPI-ju, kako bi upozorilo nadležne institucije na ozbiljne posljedice za ukupni nautički sektor ako dođe do takvog načina obračuna koncesijske, odnosno potkoncesijske naknade.

Predstavnici marina istaknuli su kako već plaćaju fiksni i varijabilni dio na ime koncesije na pomorskom dobru.

“Fiksni dio plaća se na osnovi zauzete površine, a varijabilni dio na osnovi prihoda. Sve to ulazi u ukupan prihod, od čega marine plaćaju određeni postotak na ime varijabilnog dijela”, pojasnio je predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak dodavši kako su nakon razgovora s ravnateljicom Perko utvrdili da je sporni dopis neispravno protumačen, u smislu da se navedeni obračun nikako ne odnosi na sporedne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo, čarter i razne usluge koje se obavljaju na prostorima marina, već isključivo na one djelatnosti s kojima marine imaju sklopljene ugovore o potkoncesiji.

Na kraju je zaključeno da obračun koncesijske naknade za ovlaštenike koncesija u odnosu na sporedne djelatnosti ostaje nepromijenjen, a Udruženje je zahvalilo Ministarstvu na dijalogu i podržalo daljnju suradnju, ponajprije za donošenje novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno