Petak, 22 rujna, 2023

Novo stanje ‘splitskog uma’. Konobari na rubu sloma

Splitski konobari na rubu

Splitska konobarica na rubu nervnog sloma: ‘Ma ko? Stalno neke mjere… Dosadili su Bogu i čoviku. Neću glumit pandura!‘ I gosti su zbunjeni od svega.

Jutro je. Iz gustih tamnih oblaka svako toliko prolijeva se kiša. Žamor na ‘centralnom’ štekatu Rive otkriva da se nešto važno događa. Svi stolovi su puni kao i svakog jutra, a glavna tema su nove mjere Nacionalnog stožera za ugostitelje. Štekatu prilazi stariji gospodin.

– Moraju li se maske nosit? – dovikuje dvjema gospođicama dok uzima novinu s obližnje stolice.

– Ma kakve maske, ja ih neću nosit, neka ih nosi Capak po Zagrebu – veli jedna.

– Pet tisuća kuna – govori on naglašavajući svaki slog.

– Neka mi ih probaju naplatit – nepokolebljiva je njegova sugovornica.

On zabrinuto odmahuje glavom i sjeda za stol do mladih buntovnica. Krene objašnjavanje.

 – Morate je nosit dok hodate, a kad sidite i pijete kavu, ne morate. Jer dođe li inspekcija, ne gine vam kazna od pet tisuća kuna….

Izlazi mlada konobarica i uključuje se u priču.

– Ma ko? Neka mi dođe s tim pričama, pa će vidit. Stalno neke mjere… cilo vrime ih minjaju i uvik po nama. Dosadili su Bogu i čoviku. Mi se držimo mjera koje su nam dali i nećemo više ništa minjat, a pogotovo neću glumit pandura – oštro će.

Umorni ugostitelji

Tijekom jutra smo posjetili nekoliko malih ugostiteljskih objekata na području Splita i okolice i svugdje ista priča. Ugostitelji, ali i gosti, umorni su od stalnih promjena.

Preporuke nalažu da stolovi u ugostiteljskim objektima budu na udaljenosti od tri metra, a za svakog gosta treba biti osigurano četiri metra kvadratna prostora. Ako broj gostiju u objektu prelazi predodređenu kvadraturu, dio njih mora čekati vanka dok se prostor ne oslobodi.

Svi zaposlenici kao i do sada moraju nositi maske, a novost je da ih moraju nositi i gosti dok ne sjede i konzumiraju hranu i piće. Onima koji se mjera ne budu pridržavali prijete kazne od 20 do 70 tisuća kuna. Ugostitelji su bijesni, uvjereni su da će ih nove mjere natjerati da zatvore objekte.

Cijene gore ili ključ u bravu

– Stalno se prilagođavamo, poštujemo sve mjere i sad se ponovno od nas očekuje da prepolovimo broj stolova. To će nas sve uništiti. Ja sam do pola mjeseca ostvario 60 posto prometa u odnosu na listopad prošle godine, tako da neću moći niti zatražiti naknadu za zaposlenike.

Ovo je ciljano napravljeno jer im je nestalo novca, zašto bi inače čekali polovicu mjeseca? – pita se vlasnik ugostiteljskog objekta u Splitu. Konobar za šankom klima glavom u znak potvrde.

– Ja ću vjerojatno ostati bez posla. Naknade su potrošili na sezonce, a nas ‘ko šljivi. Još traže da maltretiramo ljude, a ja se neću time baviti – prisnažuje.

Svugdje ista priča

Koji god objekt posjetili priča je ista. Nove promjene nisu uvedene. Ugostitelji s kojima smo razgovarali odbijaju ih prihvatiti i nadaju se da će Stožer ipak shvatiti da su pretjerane. Redom ne žele da im se otkriva identitet, jer strahuju da će im to “navući inspekciju”. Ako mjere ostanu na snazi, kažu, svi će biti prisiljeni staviti ključ u bravu.

– Otkad radimo orijentirani smo na domaće goste. Sad imamo opciju ili zatvoriti ili im kavu naplatiti nekoliko puta skuplje, što ne dolazi u obzir ni meni ni njima. Prema onome što od nas traže, i da smo stalno kompletno puni, nećemo se uspjeti održati. Nema druge nego zatvoriti – žali nam se vlasnik kafića u centru grada.

I on napominje da su mjere došle u najgore vrijeme, polovicom mjeseca. Naime, uvjet za korištenje državne potpore za radnike je pad prihoda u odnosu na prošlu godinu za najmanje 60 posto, a objekti koje posjećuju uglavnom lokalci tek su se počeli vraćati ‘na noge’.  

– Mogli smo raditi ‘na crno’ i prikazati manji promet, ali nismo. I evo što nam je to donijelo. Budi dobar, izij govno – razočarano će mladi splitski ugostitelj.

Predsjednik Ceha ugostitelja pri županijskoj komori Stjepan Slišković slaže se da bi nove mjere mogle značiti zatvaranje brojnih objekata.

– Većina je ograničena prostorom i ne znam koliko će im biti isplativo ostati otvoren. U četvrtak ćemo održati videokonferenciju s Cehom ugostitelja Republike Hrvatske. Ići ćemo s prijedlogom da se mjere prilagode ovisno o situaciji u određenoj županiji – najavljuje.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno