Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Novim hotelskim kompleksom na Braču otvara se prostor za nova radna mjesta

Nakon što su na društvenim mrežama objavljene snimke i fotografije još nedovršenog hotela koji se gradi na obali na bračkim Postirama, mnogi su još nedovršeni kompleks prokomentirali u negativnom kontekstu.

Ukratko rečeno, “digla” se prašina nakon objavljene snimke, a neki su zabrinuti za budućnost Postira. Smatraju da će hotel uvelike “nagrditi” ljepotu ovog malog otočkog mjesta. Međutim, s tim tvrdnjama ne slaže se načelnik Općine Postira Siniša Šime Marović koji vjeruje da će hotel donijeti novu kvalitetu i turistički napredak Postirama, ali i otoku Braču.

“Investicija je vrijedna nešto manje od 30 milijuna eura, a hotel planiramo otvoriti ljetnoj sezoni 2022. godine. Hoće li to biti točno tada, još ćemo vidjeti, ali za sada nam to okviran plan i njega ćemo se držati”, kazao nam je u početku načelnik Općine Postira.

Napravljen je kompletan projekt i koeficijent iskoristivosti

“Moram vam naglasiti, izgradnja hotela dobila je zeleno svjetlo prema prostornom planu Općine Postira i Splitsko-dalmatinske županije, s tim da je županijski prostorni plan dopuštao izgradnju sedam nadzemnih etaža, dok su tadašnje općinske vlasti ograničile izgradnju na pet nadzemnih etaža. Napravljen je kompletan projekt i koeficijent iskoristivosti koji je sukladan prostornom planu”, pojašnjava za Dalmaciju Danas Marović.

“Šire se laži i neistine, nekome kome smeta taj hotel uvećao je broj soba za oko 25 posto”

Priznaje da nije ostao imun na komentare na društvenim mrežama. Naime, smatra da će iznose laži i neistine sve kako bi se obezvrijedio projekt koji je od izuzetne važnosti za razvoj turizma u Postirama.

“Vidim da se pojavljuju neke informacije da će hotel imati 290 soba, to nije točno. Kompleks će imati 220 soba. Znači, nekome kome smeta taj hotel uvećao je broj soba za oko 25 posto. Nadalje, šetnica koja prolazi ispod hotela bit će javna, napravit će se nova plaža ispod hotela. Pazite, na toj lokaciji se nitko nikada nije kupao. Do sada su na tom lokalitetu bile škrape, a i more je bilo onečišćeno, zaudarao je smrad tim dijelom Postira. Sada će se sve to promijeniti”, veli nam načelnik bračke općine.

Marović govori da će se napraviti nova plaža, a za istu je ishođena lokacijska dozvola, što znači da se plaža neće privatizirati.

“Izgradit će se nova plaža i ista je pred ishođenjem lokacijske dozvole. Bitno je naglasiti da će ta plaža biti javna, ona se neće privatizirati. Splitsko-dalmatinska županija (ako ista daje koncesije, a daje ih!) nikako ne dopušta zatvaranje plaža”, podvukao je Marović.

Marović smatra da je ovo velika investicija za Postira te da će se izgradnjom hotela otvoriti nove prilike i mogućnosti za stanovnike. Otkriva i da je turistička zona “Bok” izbačena iz županijskog prostornog plana.

Dolazimo do ozbiljnih turističkih brojki

“Postira su svih ovih godina imale ravnomjeran razvoj turizma, poljoprivrede i gospodarstva. Ova je jedna malo veća investicija za naše mjesto i dolazimo sada do ozbiljnih turističkih brojki. Gradnjom ovog hotela mi smo jedina općina koja je podnijela zahtjev prilikom izrade županijskog plana, i da nam iz istoga izbaci turističku zonu “Bok” koja je ovdje predviđena od 1980-ih godina. Znači, ta turistička zona “Bok” izlazi iz prostornog plana i mi smatramo da će ova investicija biti od velike koristi za Postira i njezine stanovnike za narednih 50 ili 100 godina”, kazuje u razgovoru za Dalmaciju Danas.

Smatra da će se gradnjom hotela poboljšati turistički kapaciteti, a dodatno će se razvijati domaći OPG-ovi i mali poljoprivrednici i turistički djelatnici.

“Dolazimo i do bitne brojke, a ona je vezana za radnu snagu u mjestu. Naime, ovime se otvara prostor za nova radna mjesta, ali, osim toga, povećat će se komunalni doprinosi, naknadne i slično. Nadalje, dolazimo do razvoja poljoprivrednih gospodarstava, do razvoja novih restorana i poboljšanja ponude u mjestu”, govori te nastavlja:

“Više smo razgovora vodili s operaterom. Oni ne žele prvih nekoliko godina ići na “all inclusive”, to neće biti hotel za “all inclusive” goste. Hoće li to tako ostati, to će ovisiti o samim Postirama. Moramo vidjeti hoće li doći do povećanja ponude u ugostiteljstvu, u smještajnim kapacitetima…”pojasnio je u nastavku.

Otkrio nam je da će izgradnjom hotela otvoriti 120 novih radnih mjesta, a najviše će profitirati domaći OPG-ovi, piše Dalmacija Danas.

“Već su obavljeni razgovori s domaćim OPG-ovima koji će imati izravni je u interes. OPG-ovi će promovirati svoje proizvode, masline, prirodne kreme, voće, povrće, rakiju… Svi će imati priliku promovirati na ovaj način”, uvjerava nam načelnik Općine Postira.

“Izgradnjom hotela u samoj turističkoj sezoni otvorit će se najmanje 120 novih radnih mjesta, a postojat će i stalna radna mjesta koja će biti potrebna zbog održavanja hotela”, nadodaje.

Maroviću nije jasno iz kojeg razloga se ‘digla prašina’ zbog izgradnje kompleksa koji će pomoći Postirama i Braču. Smatra da mnogi komentatori nisu dovoljno informirani.

“Ne znam zašto se digla prašina oko svega. Hotel još nije gotov, ali kad bude gotovo osjetit ćemo njegove prednosti. Razumijem, ne treba se svima sve sviđati i to je u redu, međutim kada priča dođe do neke krajnosti u kojoj se spominju nekakve nelegalne radnje ili korupcija, onda mislim da je to već problem. Nije mi jasno zašto se na društvenim mrežama spominje veći kapacitet soba nego što jeste, znači očito se radi o potpunom nepoznavanju ove problematike. Zbog pojedinih komentara ova priča ide u nekom smjeru u kojem ne treba ići”, zaključio je za Dalmaciju Danas načelnik Općine Postira Siniša Šime Marović.

Podsjetimo vrijednost hotela u Postirama iznosi 25 milijuna kuna, a investitor radova je tvrtka Adria coast turizam d.o.o. koja ima sjedište u Zagrebu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno