Srijeda, 22 ožujka, 2023

Novi Zakon o gospodarenju otpadom – što to znači za HoReCa?

Dugo očekivani novi Zakon o gospodarenju otpadom je konačno izglasan i objavljen u Narodnim Novinama. Provjerili smo obveze svih koji proizvode biootpad, posebice iznajmljivača, hotela i restorana.

 I dalje se predviđa mogućnost obrade biootpada koji nastaje vlastitom djelatnošću bez ishođenja dozvole za gospodarenje otpadom, a ovaj put zakonodavac je otišao i korak dalje te je ukinuo maksimalnu količinu obrađenog biootpada (do sada je to bilo 10 tona godišnje). Uvjet koji ostaje iz starog Zakona je i dalje da se nastali produkt ne stavlja na tržište nego da se koristi na mjestu nastanka i o tome dostavi izvješće Ministarstvu.

Nadalje, dobivamo dojam da zakonodavac i dodatno potiče obradu biootpada na mjestu nastanka pozivajući lokalne komunalce da za sve korisnike koji kompostiraju biootpad smanje cijenu javne usluge, dok s druge strane propisuje i kazne od 5 000 pa sve do 200 000 kn za one koji biootpad neće predavati odvojeno, reciklirati na mjestu nastanka ili koji će ga miješati sa drugim vrstama otpada.

Slijedom toga, kontaktirali smo tvrtku INTERSEROH koja nudi cjelovita rješenja za zbrinjavanje otpada za HoReCa kanal kako bismo doznali kako će se to reflektirati na primjenu u praksi.

 ‘Interseroh u portfolio-u za HoReCa segment ima preko 40-tak različitih vrsta strojeva za mehaničko sortiranje, presanje, baliranje i kompostiranje čime se ostvaruje značajna financijska ušteda, vremenska ušteda, ali i ono što je najznačajnije – iznimni ekološki benefit. Osim samih strojeva, Interseroh nudi i djelatnika na lokaciji, koji je apsolutno obučen za sav posao oko sortiranja otpada, pohrane otpada, komunikacijom oko odvoza otpada, prijevozom otpada, te vođenjem kompletne dokumentacije, a brine se i o zakonodavnom okviru. Isto tako Interseroh d.o.o. posebice se brine o otkupu i odvozu bio otpada, otpadnom jestivom ulju, a najvažnije o tzv. K3 otpadu. Za sve vrste otpada Interseroh d.o.o. posreduje u zbrinjavanju ili ih otkupljuje, osim naravno komunalnog otpada, koji jedino mogu zbrinuti lokalna komunalna poduzeća”, izjavio je Robert Sedlar, Sales Developer iz Interseroha, a posebice je preporučio njihov komposter. 

Njihova Voditeljica Odjela zaštite okoliša Katarina Jerbić je istaknula kako svi njihovi strojevi u skladu sa svim zakonskim propisima, te su pogodni za apliciranje sufinanciranja sa EU sredstvima. 

Kako su komposteri Oklin u potpunosti u skladu i sa Zakonom o veterinarstvu, a koji je još 2013. utvrdio provedbu relevantnih uredbi EU Uredbu (EZ) br. 1069/2009 o utvrđivanju zdravstvenih pravila za nusproizvode životinjskog podrijetla i od njih dobivene proizvode koji nisu namijenjeni prehrani ljudi, te Uredbu Komisije (EU) br. 142/2011 o provedbi Uredbe (EZ) br. 1069/2009, u  mogućnosti su obraditi i K3 (nusproizvode životinjskog podrijetla) t.j. kompletne ostatke s tanjura. Nakon provedbe procesa higijenizacije, što je glavna značajka svakog od naših kompostera, možete biti sigurni da je Vaš nedozreli kompost higijeniziran i u potpunosti siguran te da se u njemu ne mogu pronaći ostaci raznih Escherichia coli,, Salmonela i ostalih patogenih organizama.“, izjavila je Jerbić.

Radi na struju, tih je i ne stvara neugodne mirise. Nema potrebe za priključkom vode i kanalizacije, nema niti opterećenja otpadnih voda. U potpunosti je u skladu sa zakonskom legislativom i HACCP sustavom. Automatizirani proces se pokreće prilikom dodavanja otpada – ostaci hrane neće privući štetočine. Jednostavno svakodnevno punjenje, i pražnjenje svakih 7-14 dana.” – zaključuje Sedlar.

Važnosti i dobrobiti Oklin kompostera uočio je i vrhunski Chef i TV zvijezda Jamie Oliver, čija je misija, uz promociju finih i jednostavnih zalogaja, također očuvanje zdravog života i prirode.

Komposter se koristio na medijski popraćenom Zero food waste event-u u Londonu.

Osnovna škola Eugena Kumičića prva je škola u Hrvatskoj koja je dobila komposter tvrtke Oklin na korištenje.Ovaj proizvod, kao što je već spomenuto, rabi najsuvremeniju tehnologiju zas kompostiranje koje izvršava u doslovno 24 sata. Upravo im je tvrtka Interseroh d.o.o. dostavila vrijedan komposter koji u jednoj godini može obraditi nevjerojatne dvije tone otpada.

Škola E. Kumičić tijekom cijele školske godine sa svojim učenicima održava mnoge eko akcije, stoga im je ovakav komposter doista približio činjenicu da je sve iskoristivo. Iz tvrtke ističu da komposter tijekom rada ne zagađuje okoliš jer ne stvara nikakav dodatni otpad pa tako nema niti odvod za kanalizaciju.

Održivost – integralni dio svih poslovnih strategija

Shodno navedenom, očigledano je kako novi zakon ide u smjeru održivosti koji postaje sve važniji postulat suvremene industrije, pa tako i turističke industrije. Održivost će postati integralni dio svih poslovnih strategija svih dionika u turizmu. Svi u turističkoj industriji morat će svojevremeno pratiti napretke vezane uz utjecaj na okoliš, pa time i regulativu i legislativu.

Sa druge strane, nakon nadamo se, skorog kraja pandemije i njenog negativnog utjecaja na cijeli sektor, povećava se količina otpada. Možda bi, radeći ”reset” turističke priče Hrvatske, baš tada bio trenutak da i ovu priču započnemo iznova – na zdravijim i boljim temeljima, te još jednom dokažemo i pokažemo svijetu da Hrvatska mora i jest top turistička destinacija održivog turizma.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno