Petak, 9 prosinca, 2022

Novi turistički proizvod TZ Brodsko-posavske županije; moderno putničko pristanište i brod

Prije pojave koronavirusa od pet slavonskih županija Brodsko-posavska je bilježila najveću stopu rasta turističkih dolazaka, u prosjeku 14,8 posto godišnje. Kad putovanja ponovo krenu taj trend trebao bi se nastaviti, a rastu turističkog prometa mogao bi pridonijeti i riječni kruzing, sve popularniji oblik odmora.

„Naša županija čitavom duljinom leži na rijeci Savi i vrijeme je da ovaj prirodni turistički potencijal iskoristimo u najboljem obliku. S ciljem stvaranja osnovnih preduvjeta za razvoj nautičkog turizma, TZ Brodsko-posavske županije i Lučka uprava Slavonski Brod prošlog su ljeta predstavile Studiju održivog razvoja riječnih krstarenja na području naše županije. Uz sve procedure i zakonsku regulativu vezanu uz izgradnju pristanišne infrastrukture kao i preduvjete za razvoj kruzinga, Studija je povezala turističku atrakcijsku osnovu Brodsko-posavske županije s lokacijama budućih pristaništa, vodeći se primjerima dobre prakse iz okruženja, strukturom posjetitelja kod riječnih krstarenja i motivima njihova dolaska.

Nakon tog prvog koraka krenulo se u realizaciju projekta pa je sada Lučka uprava pred ishođenjem građevinske i lokacijske dozvole za gradnju međunarodnog putničkog pristaništa vrijednog više od 17 milijuna kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture intenzivno radi na rješavanju kritične dionice plovnog puta na relaciji Jaruge–Novi Grad, čime će se stvoriti preduvjet za razvoj riječnog kruzinga na Savi“, istaknuo je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Zbog problema s plovnosti turistički potencijal Save godinama je neiskorišten. Za usporedbu, na Dunavu i Dravi razvija se jednodnevni izletnički turizam i plovidba izletničkim brodovima, a u putničkim pristaništima na ovim rijekama 2019. pristalo je više od 600 riječnih kruzera.

Moderno putničko pristanište u Slavonskom Brodu trebalo bi biti gotovo krajem 2022., dio je to velikog projekta sufinanciranog sredstvima EU u sklopu kojeg će se obnoviti i stari brod s restoranom, dvoranom za sastanke, edukativnom dvoranom za učenike i suvenirnicom. Brod će kao jedna od najvećih atrakcija Brodsko-posavske županije biti usidren u novom pristaništu.

Zeleno, iskreno i turistički nepotrošeno

Rijekom Savom, ali i tradicijskom baštinom kao i vrijednim stanovnicima ovog dijela Hrvatske u povijesti poznatim čuvarima granice, inspiriran je novi vizualni identitet TZ Brodsko-posavske županije. Ružica Vidaković, direktorica županijskog TZ-a ističe kako je iznimno veseli najveći projekt na području županije kojim će se rijeka Sava napokon turistički valorizirati.

„Naša je županija danas poznata kao destinacija kulturnog, aktivnog i ruralnog turizma, ali i kao raj za gurmane s autohtonim okusima baziranim na zdravim lokalnim namirnicama. Moderni turisti to najviše traže. U trendu je zeleno, turistički nepotrošeno i iskreno, a upravo su to naši najjači aduti. Brodsko-posavska županija najvećim je dijelom ruralni prostor, udaljena je niti dva sata od Zagreba, a opet je daleko od gužvi i asfalta, kutak zelenog raja u kojem se može doživjeti tišina. To rijetki imaju“, kaže Vidaković.

Iako je brzi rast turističkih dolazaka zaustavljen uoči lockdowna u ožujku prošle godine, duboko vjeruje kako će se pozitivan trend nastaviti kada sve ovo prođe. Kaže, u kriznim situacijama fleksibilnost i prilagodljivost su najvažniji, pa su sve kampanje, posebne prezentacije i studijska putovanja protekle dvije godine fokusirane isključivo na domaće goste, jedine koji u ovo vrijeme ograničenog kretanja mogu putovati ili dolaziti na jednodnevne izlete.

„Nudimo im nova mjesta, novu vrstu avanture, odmor bez gužve, predah u interakciji s prirodom, toplu lokalnu priču. Sve ovo mogu doživjeti na više od dvadeset obiteljskih imanja, rančeva i salaša koja su udaljena desetak kilometara jedna od drugih“, zaključuje Vidaković.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno