Petak, 31 ožujka, 2023

Novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti pokazuje ulogu turizma u sveukupnom gospodarstvu Hrvatske

Znanstvenici Instituta za turizam u Zagrebu su, u suradnji s prof. dr. sc. Vukom Tvrtkom Opačićem s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uspostavili novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Institut za turizam je, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, izradio novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Pokazatelji, na kojima se temelji kompozitni indeks turističke razvijenosti, kao i njihove vrijednosti se mogu vidjeti na interaktivnoj karti.

Indeks turističke razvijenosti pokazuje stupanj turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave, a u izradi je model koji će prikazivati turističku razvijenost na razini turističkih zajednica područja te županija.

Detaljan kritički osvrt

U analizi metoda procjene turističke razvijenosti vodilo se računa i o brojnim drugim pokazateljima za koje nisu dostupni podaci na lokalnoj razini, ali se također koriste u svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na prostor poput broja sjedala u ugostiteljskim objektima, posjećenosti prirodnih i antropogenih atrakcija, prihoda od turizma i sl. Analiza uključuje i detaljan kritički osvrt na aktualnu klasifikaciju gradova, općina i mjesta u Hrvatskoj iz 2009. godine u razrede kao polazište za promišljanje izračuna turističke razvijenosti u ovom dokumentu.

https://turizam24.com/windrose-airlines-i-croatian-aviation-poklanjaju-dvije-povratne-avio-karte

Osnovni pokazatelji na kojima se temelji kompozitni indeks turističke razvijenosti su ukupan broj postelja te broj postelja u hotelima i sličnim smještajnim objektima, broj dolazaka, broj noćenja i broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Transparentnost važna za Ministarstvo turizma

Naime, vodilo se računa o osnovnoj svrsi sustava mjerenja turističke razvijenosti kao učinkovitog oruđa za provođenje turističke politike, a što je moguće samo ukoliko svaki dužnosnik pojedinog grada i općine i Hrvatskoj može iz pozicije svoje prostorne cjeline na godišnjoj listi jasno iščitati što je uzrok zauzimanja određene pozicije, odnosno rasta ili pada u određenom razdoblju. Transparentnost ovih podloga još je važnija za Ministarstvo turizma i njegovu upravljačku ulogu pri osmišljavanju turističke politike na državnoj razini, jer isključuje mogućnost eventualnih prigovora na subjektivnost pri dodjeli sredstava za poticanje turističkog razvoja, formiranja ili ukidanje pojedinih lokalnih turističkih zajednica i sl.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno