Utorak, 26 rujna, 2023

Nove mjere sačuvat će radna mjesta! Ministar poručuje: ”Ne radimo ništa na uštrb državnog proračuna.”

Nove mjere trebale bi sačuvati radna mjesta te utjecati na poboljšanje situacije u hrvatskom gospodarstvu. Lockdown koji je poljuljao cijeli sistem utjecao je na cjelokupno tržište rada. Kako bi uspjeli zadržati kakvu takvu stabilnost te poboljšali sliku trećeg i četvrtog kvartala, ne bi smjelo doći do ponovnog zatvaranja, poručuju iz HUP-a. Procjene koje su obavljene kažu da smo vrhunac pada BDP-a već doživjeli i da sada može biti samo jednako ili bolje.

Mladen Novosel iz SSSH slaže se s izjavom da novi lockdown nikako nije poželjan scenarij, no svakako proziva odgovorne na manjak dijaloga sa samim radnicima u svezi kreiranja mjera. Smatra da se više razgovaralo, možda je i onih 20% moglo biti veće.

Nove mjere sa sobom dovode u pitanje i iznose predviđene za to. Riječ je o 800 milijuna kuna – novac koji će se od negdje uzeti ali isto tako novac koji će se negdje morati i vratiti. Stoga je evidentno da se u ovom trenutku mora napraviti strategija povratka proizvodnji koja bi taj novac mogla nadoknaditi.

Ministar Aladrović izjavio je da novac od investiranja u očuvanje radnih mjesta, a radi se o 6,3 milijarde kuna nije u cijelosti iz bespovratnih sredstava. Samo određen dio, točnije 1,6 milijardi su sredstva relocirana s drugih EU projekata.

Što se tiče novog iznosa, od 800 milijuna dio će biti financiran od strane EU, a dio iz sredstava stranih izvora financiranja. Iz Ministarstva poručuju da je to odlična poruka svim građanima Hrvatske da se u očuvanje radnih mjesta pristupa odgovorno – nikako na uštrb državnog proračuna.Ministar je također naglasio da će kroz sljedećih 60 dana krenuti i pregovori u svezi plaća, a što se tiče umirovljenika, rezultat je već poznat stoga, poručuje Aladrović – nemaju razloga za brigu!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno