Petak, 31 ožujka, 2023

Nove mjere, nova ograničenja za ugostitelje

Zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom danas se sastao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, kao i ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, kako bi razgovarali o novim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

– Cijelo jutro je trajao sastanak Stožera. Bio je s predsjednikom Vlade u zgradi Vlade, bili su tu i ministri financija, rada i socijalne skrbi i gospodarstva, rekao je Davor Božinović.

Pregled situacije je dao čelnik HZJZ-a Krunoslav Capak, a nakon njega se na stanje u zdravstvu osvrnuo Vili Beroš.
– Broj potvrđenih slučajeva u svijetu je narastao na više od 43 milijuna. ukupno je milijun i 155 tisuća umrlih od te bolesti. U Hrvatskoj u zadnja 2 tjedna imamo porast brojeva, danas opet imamo rekord, 2421 novooboljelih. Hrvatska nije otok, neke od nama susjednih zemalja imaju i goru situaciju. Jučer je u Sloveniji bilo 1964, u BiH 1265, u Srbiji 757, u Češkoj više od 12.000… U čitavoj Europi i svijetu raste broj novooboljelih. U zadnje vrijeme imamo stalno obaranje rekorda pa je visoka i incidencija na 100.000 stanovnika, sada je to 389,9. Na sredini ljestvice europskih zemalja smo po tom pitanju. Ne mogu izdvojiti neko posebno žarište, imamo brojna mikrožarišta. Virus se zrakasto širi. Ovo je druga brojka R-0 od početka epidemije, sada je 1,99, rekao je Capak.

Nakon njega govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.
– Zdravstveni sustav je osnovni izazov i njegovo potencijalno preopterećenje. Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, a otpušteno 65. Imamo 58 bolesnika na respiratoru. I preminulo je osam osoba, ukupno 437. Svakodnevno pratimo situaciju u KB Dubrava koji je sada glavni oslonac za prijem bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je i otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete – rekao je Beroš pa nastavio.
– Večeras je i sastanak ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Sada je red na činjenici da ćemo aktivirati od ranije postojeće planove i povećati smještajne kapacitete u KB Dubrava, a donijeli smo i odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra. Napravit ćemo sve da ne zaobiđemo i ostale zdravstvene potrebe. Svi su u sličnom problemu, kako odgovoriti na Covid ali i omogućiti uobičajenu zdravstvenu zaštitu, kaže Beroš i dodaje: O budućnosti odlučujemo svi skupa, sami.
Javnosti se potom obratio čelnik Stožera Davor Božinović.

– Mi smo pripremili odluku koja bi stupila na snagu sutra u 00:00 sati. Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja. Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje 2 m u zatvorenom i 1,5 m u otvorenom – počeo je Božinović pa nastavio.
– Također, nalaže se i zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima, polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja i okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena, utvrđenog odlukom Stožera. Uvodi se obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja, okupljanja i svečanosti s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događanjima s više od 15 osoba. Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od 00 do 6 sati – generalno. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima – rekao je Božinović.

– Nužne epidemiološke mjere koje sam pročitao određuju se u trajanju od 14 dana, a onda ćemo procijeniti kako ide provedba i odlučiti o tome hoće li se one promijeniti ili produžiti. Kada je riječ o broju ljudi na okupljanjima, ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede, izložbe u muzejima i sl. jer za njih postoje vertikalne odredbe koje su propisane i posebni protokoli.
Što se tiče radnih mjesta, poslodavci su obvezni zabraniti dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s dišnim organima. Daje se preporuka da se smanji fizički kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vrijeme, organizira rad u smjenama i skupinama i da se smanji broj fizičkih sastanaka. Kontrolu pridržavanja preporuka i uputa HZJZ-a provodit će službenici ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite. Ako posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprava postoji blaža epidemiološka odredba, primjenjivat će se ova odluka, a lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od ovih – rekao je Božinović.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno