Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Nove Izmjene mjera pomoći sektoru vina. Pojačava se intenzitet potpora i ukupan iznos za provedbu interventnih mjera.

Donesene su nove dodatne Izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine kojima je omogućena učinkovita raspodjela sredstava za mjere pomoći uslijed COVID-19 krize koja je zadesila tržište.

Na sjednici Vlade RH 10.09. odlučeno je da se dodatno pojačavaju intenzitet potpora za mjere Ulaganje u vinarije i marketing vina sa 60 na 70 posto i Restrukturiranje i konverzija vinograda sa 80% na 90%.Prvi set ovih mjera donesen je u lipnju a uslijed poremećaja na tržištu došlo je do novih izmjena. Times ukupan iznos za provedbu interventnih mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina povećao za 13,2 milijuna kuna odnosno sada iznosi 57 milijuna kuna.

Zbog ograničenog roka za provedbu mjera te skraćenog roka skladištenja na 60 dana doći će i do povećanja jediničnog iznosa potpore u mjeri Potpora za krizno skladištenje vina. Točnije, sa 1,8 kn/litri vina za 3 mjeseca skladištenja na 3,6 kn/litri vina za 2 mjeseca skladištenja.

Nove mjere odnosno izmjene u Nacionalnom programu pomoći će dodatno preusmjeriti neutrošene financije u mjere pomoći te će se tako intenzitet iznimno povećati ako znamo da se mjere moraju potrošiti do 15. listopada ove godine.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno