Utorak, 29 studenoga, 2022

Nove i zanimljive atrakcije za ovu sezonu priprema Turistička zajednica Kaštela

Turistička zajednica Kaštela priprema za svoje turiste nove zanimljive atrakcije za koje se nadaju da će, u postcovid okolnostima, dodatno privući goste. To je starohrvatski arheološki lokalitet Ostrog s čijih 259 metara nadmorske visine mogu uživati u predivnom pogledu na Kaštela, Split, Trogir i otoke…

Tim putem dolazi se do jedinstvenoga, dijelom sačuvanog naselja Ostrog s Crkvicom Sv. Lovre i grobljem koje su sagradili starohrvatski plemenitaši Didići. Tu je i obrambeni bedem s kulom razoren 1226. godine u osvajačkom napadu dviju tada moćnih susjednih komuna Splita i Trogira koje su stalno vodile ratove za posjede u Kaštelanskom polju. Dio je to priče koju će turisti, ovaj put domaćini u ulozi gostiju, doznavati putem po padinama Malačke i Kozjaka, piše turizmoteka.hr.

– Kao dio tematskih biciklističkih i pješačkih staza koje promoviramo, a zanimljive su nam kao uvijek, nove turističke atrakcije i lokacije koje inače posjetitelji grada Kaštela mogu obići, govori Nada Maršić, direktorica TZ-a Kaštela.

Arheološka istraživanja na ovim padinama počela su prije 15-ak godina kada su otkriveni ostatci prapovijesne gradine, bedemi, srednjovjekovne utvrde te putevi kojima je komuniciralo lokalno stanovništvo stoljećima.

Zanimljivo je i da se Ostrog prvi put spominje u ispravama kralja Zvonimira te u pisanim izvorima iz 1171. godine, a naselje je napušteno, zbog nesigurnosti zbog upada Turaka potkraj 15. stoljeća. Godinama zaboravljene naseobine i utvrde, sada postaju dio turističke ponude.

– Turistička zajednica grada Kaštela već duže vrijeme radi na obilježavanju lokaliteta na padinama Malačke i Kozjaka, govori Nada Maršić, direktorica TZ-a Kaštela.

259 metara nadmorske visine, predivan pogled, još ljepša priroda do kojih se dolazi laganom šetnjom, uz zanimljive povijesne priče, aduti su koji će Kaštela, vjeruju u Turističkoj zajednici, sasvim sigurno privući još gostiju.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno