Subota, 25 ožujka, 2023

Nova turistička investicija vrijedna 50 milijuna eura za projekt Liburnia Group iz Zagreba

Projekt novih hotela Liburnia 1 i 2 predstavljen je na sjednici Gradskog vijeća Kraljevice, a prema riječima gradonačelnika Dalibora Čandrlića, radi se o investiciji vrijednoj 50 milijuna eura. Investitor projekta je Liburnia Group iz Zagreba, investitor gradnje je tvrtka Tregtia iz Prištine, a idejno rješenje je izradio Studio Rechner.

Arhitektica Ira Rechner Šustar predstavila je projekt vijećnicima i zainteresiranim građanima koji su se okupili u hotelu Kraljevica, budući da je predstavljanje bilo otvoreno za javnost.

Lili Bračun govorila je o projektu kao prostorna planerica, a Domagoj Bebić ispred investitora.

Zgrada ortopedske bolnice, odnosno nekadašnjeg hotela Liburnia s pripadajućim parcelama, ali i susjednom parcelom u vlasništvu grada postat će hotel radnog naziva Liburnia 1. Preko puta na zavoju ulice Rovina planira se sagraditi garaža s dva nivoa parkinga, koja će biti u funkciji hotela.

Hotel Liburnia 2 trebao bi niknuti između dvorca Nova Kraljevica i Centra za rehabilitaciju Fortica na parcelama koje su većinom u vlasništvu Grada Kraljevice, dok je jedna parcela u vlasništvu KBC-a.

Liburnia Group bi trebao uskoro postati vlasnik te parcele jer je pri završetku javni natječaj.

Liburnia 1 dimenzioniran je tako da može zadovoljiti kategorizaciju od pet zvjezdica, što naravno moraju pratiti i sadržaji. Tako će hotel imati restoran, casino, unutarnji i vanjski bazen, wellness, fitness te će imati 50 smještajnih jedinica i 75 parkirnih mjesta.

Protezat će se na oko 9 tisuća kvadratnih metara bruto građevinske površine s udjelom vanjskih zelenih površina od oko 30 posto.

Liburnia 2 je planiran kako bi bio što manje nametljiv i volumenom i oblikovno te je izabrana terasasta koncepcija hotela. Imat će 83 smještajne jedinice, kategorizaciju od četiri zvjezdice te bazen, restoran i bar. Nudit će 90 parkirnih mjesta i dodatnih 20 u ukolišu parcele, a ukupna bruto površina bit će oko 10.500 kvadratnih metara.

Ira Rechner Šustar kazala je da se radi o novom “seafrontu” Grada Kraljevice te kako je cijeli projekt rađen uz višestruke konzultacije s nadležnim konzervatorskim odjelom.

– Dobili smo pozitivno mišljenje za ovu fazu projekta, rekla je Rechner Šustar.

Ispred investitora Domagoj Bebić rekao je da će projekt donijeti stotinu novih radnih mjesta te da se radi o “kvantnom skoku” koji definira jednu ozbiljnu vizuru mjesta.

– Naša ciljana skupina su turisti veće platežne moći. Riječ je o objektu visoke kategorije, a naša je želja da surađujemo sa zajednicom i da se ostvari ova lijepa vizura, rekao je Bebić.

Gradonačelnik Dalibor Čandrlić kazao je da se radi o ozbiljnim investitorima koji žele investirati u novu Kraljevicu te kako su već potrošili milijun eura za kupnju zemljišta i pripremu dokumentacije.

– Kad dobijemo procjenu utjecaja na okoliš, usvojit ćemo, nadam se, na Gradskom vijeću izmjene točkastog plana, što će omogućiti projekt. Arhitekti će paralelno raditi na razradi glavnog projekta i ići će se u ishodovanje građevinske dozvole te se nadam da ćemo u roku od 9 do 12 mjeseci imati bagere na gradilištu, rekao je Čandrlić.

Dodao je da se nada kako će izmjene točkastog plana biti na dnevnom redu već na idućoj sjednici Gradskog vijeća Kraljevice.

Građani su izrazili zabrinutost što će biti s ljudima koji žive u barakama između dvorca Nova Kraljevica i Liburnie 2, budući da će se tamo graditi.

– Obećajem da nijedan čovjek koji živi u baraci neće doživjeti goru situaciju nego što živi sad. Svi koji žive u baraci bit će zbrinuti i na tome se radi. Neće biti potpisa ugovora dok se oni ne zbrinu, kazao je Čandrlić.

Bilo je pitanja i što će biti s jedriličarskim klubom, a vijećnik Ranko Frka (PGS) pitao je gradonačelnika koje su garancije investitora prema Gradu da će se ovaj projekt realizirati i da neće biti samo jedna preprodaja objekata, kao što je znalo biti do sada.

– Želimo se baviti razvojem grada, a ne sumnjičavošću. To je projekt od 50 milijuna eura, nećemo od njega odustajati zbog jedriličarskog kluba, izgradit ću ga ja na drugoj lokaciji preko europskih fondova.

Da nismo ništa napravili, rekli biste da opet nije dobro jer se ništa ne radi, odgovorio je Čandrlić.

Dodao je da neće biti scenarija Haludova te da Grad Kraljevica neće biti oštećen.

– U Kraljevici živim 52 godine i neću dozvoliti da se išta učini na štetu Kraljevice, zaključio je Čandrlić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno