Petak, 31 ožujka, 2023

Nova sunčana elektrana na Visu znači nova radna mjesta ali i turističku atraktivnost otoka. Otvorenje danas.

Danas na Visu kreće s radom najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj. U Dalmaciju ove godine HEP je odlučio uložiti rekordne 4 milijarde kuna, a ovo je samo prva u nizu od sedam takvih koje će biti puštene u rad u 2020.

Viška elektrana, snage 3,5 MW ulazi u sklop 750 milijuna kuna vrijednog ciklusa izgradnje elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. godine. Vis će s ovim u svakom slučaju imati benefit s proizvodnjom od otprilike pet milijuna kWh električne energije što je količina dovoljna za podmirenje potreba oko 1600 kućanstava. Elektrana će proizvoditi električnu energiju bez poticaja, na potpuno tržišnoj osnovi, a uz nju će se instalirati baterijski spremnik snage 1 MW, prvi takve veličine u Hrvatskoj. Ovakav projekt ujedno će biti i svojevrsna turistička atrakcija svim posjetiteljima otoka.

IZ HEP-a navode kako će do 2030. godine izgraditi novih 1.500 MW proizvodnih kapaciteta. A od toga će polovina biti vjetroelektrane i sunčane elektrane. Za usporedbu je to količina snage koja odgovara onoj NE Krško.

Otvaranje novih radnih mjesta

Otvaranje ovakvih projekata znači otvaranje novih radnih mjesta kojih uvijek nedostaje na otocima pogotovo u zimskim mjesecima i ostanak domaćeg stanovništva na udaljenom Visu.

Što se tiče izvođača radova odabran je Končar – Inženjering za energetiku i transport d.d. koji je ugradio pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW te dizajnirao SCADA sustav upravljanja elektrane. Nadzor gradnje obavila je tvrtka Fractal iz Splita.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno