Subota, 1 travnja, 2023

Nova pravila za putovanja prema odluci komisije Europske Unije

Europska komisija je u utorak, 22. veljače 2022. donijela odluku koja omogućava državama članicama da izdaju digitalne COVID potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova. Do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa.

Kako bi se osigurala pouzdanost i točnost potvrda, korišteni testovi moraju biti na zajedničkom EU popisu odobrenih brzih antigenskih testova, a testiranja trebaju obaviti profesionalni zdravstveni djelatnici.

Istovremeno, Vijeće EU usvojilo je ažuriranu Preporuku o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja u EU koja stupa na snagu ​​1. ožujka 2022. Prema novoj preporuci, COVID-19 ograničenja trebala bi se primjenjivati ​​uzimajući u obzir i situaciju u trećoj zemlji i zdravstvenom statusu samog putnika. Države članice trebale bi omogućiti putovanja koja nisu neophodna svim cijepljenim osobama, osobama koje su preboljele COVID kao i osobama koje putuju u EU iz zemalja s tzv. white liste. Ipak, za neke kategorije putnike, moguće su dodatne restrikcije poput PCR testiranja prije samog putovanja. Pregled izmjena Preporuke Vijeća donosimo u nastavku:

                • Cijepljene i oporavljene osobe

Države članice trebale bi ukinuti privremena ograničenja za neobavezna putovanja osobama cijepljenima EU/WHO odobrenim cjepivima pod uvjetom da su drugu dozu primili najmanje 14 dana prije dolaska i ne više od 270 dana prije dolaska, ili su primili booster dozu. Države članice također bi trebale ukinuti privremena ograničenja za neobavezna putovanja osobama koje su se oporavile od COVID-19 unutar 180 dana prije putovanja u EU. Za putnike cijepljene WHO odobrenim cjepivima države članice mogu zatražiti negativan PCR test u roku od 72 sata prije polaska ili dodatne mjere kao što su karantena ili izolacija.

                • Djeca

Djeci starijoj od 6 i mlađoj od 18 godina koja ispunjavaju uvjete propisane za odrasle osobe mogu putovati bez ograničenja. Dodatno, djeca starija od 6 i mlađa od 18 godina mogu putovati i s negativnim PCR testom napravljenim najranije 72 sata prije polaska. Države članice mogle bi zahtijevati dodatno testiranje nakon dolaska za djecu, kao i karantenu ili izolaciju. Na djecu mlađu od 6 godina, koja se ne smiju testirati, ne smiju se primjenjivati ni ograničenja.

                • Zemlje na tzv. white listi

Kako bi se ukinula ograničenja za putnike iz trećih zemalja, prema novim pravilima broj COVID-19 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana podiže se sa 75 na 100. Povećana je i tjedna stopa testiranja na 100.000 stanovnika s 300 na 600. Ostali kriteriji nastavljaju se primjenjivati i pratiti, između ostalog i stabilan ili opadajući trend u broju novih slučajeva, stopa pozitivnosti od 4% među svim provedenim testovima, napredak u cijepljenju, među-državni reciprocitet i slično.

Međutim, Preporuka također ukazuje na to da bi zemlje članice trebale početi razmišljati o prelasku na individualan pristup ograničavanju dolazaka iz trećih zemalja. Kako bi te zemlje dobile na vremenu za postizanje viših stopa procijepljenosti, očekuje se da će Komisija do 30. travnja 2022. preispitati Preporuku Vijeća i izaći s prijedlogom da se napusti izrada popisa zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno