Europsko vijeće u utorak, 25. siječnja 2022. revidiralo je preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog, slobodnog kretanja tijekom pandemije COVID-19. 

Prema najnovijoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću COVID potvrdu ne bi trebali biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju, odnosno ne bi trebali biti obvezni testirati se prilikom ulaska u države članice. Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana).

Važeća EU digitalna COVID potvrda uključuje:

  • Potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice također mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.
  • Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja.
  • Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.
  • Od osoba koje ne posjeduju EU covid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Nova korona-karta

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati ​​kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sustavu semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena). 

Karta bi se trebala temeljiti na stopi prijavljivanja slučajeva za 14 dana, stopi cijepljenja i stopi testiranja. Na temelju ove karte, države članice trebale bi primjenjivati ​​mjere u pogledu putovanja u i iz tamnocrvenih područja, gdje virus cirkulira na vrlo visokim razinama. 

Osobito bi trebali obeshrabriti sva putovanja koja nisu neophodna i zahtijevati od osoba koje dolaze iz tih područja koje nemaju potvrdu o cijepljenju ili oporavku da se podvrgnu testu prije odlaska i da se nakon dolaska smjeste u karantenu.

Kočnica u nuždi

U sklopu nove preporuke ojačana je “kočnica u nuždi” kao odgovor na pojavu novih zabrinjavajućih varijanti ili događaja od posebnog interesa. Kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, primjerice, Vijeće bi u bliskoj suradnji s Komisijom i uz potporu ECDC-a, trebalo razmotriti situaciju. Isto tako, Komisija bi na temelju redovite procjene novih dokaza o varijantama također mogla predložiti raspravu unutar Vijeća. Takva rasprava osigurala bi koordinirani pristup članica u pogledu upravljanja putovanjima u/iz problematičnih područja. Svaku situaciju, zaključak je preporuke Vijeća, koja rezultira donošenjem mjera treba redovito preispitivati.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!