Subota, 25 ožujka, 2023

Nova dimenzija turizma u Istri. Turistički rudnik na 166 metara dubine

Muzej, suvenirnica, vinski podrum, akvarij. Sve se to nalazi u Labinu ispod zemlje u prostorima nekadašnjeg rudnika. U njega ulazite u donjem gradu u Labinu i na kraju puta dolazite vlakom sve do Rapca. Toliko iščekivani labinski Podzemni grad konačno je zaživio. Nažalost, još uvijek ne u stvarnosti, ali kako bi mogao izgledati, pokazuje najnovija simulacija buduće podzemne atrakcije. Izradila ju je labinska producentska kuća Level 52 u kooprodukciji s 3DX Studiom te zahvaljujući Gradu Labinu koji vodi projekt oživljavanja nekadašnjeg rudnika. Simulacije je izrađena ove godine, a sada su je odlučili prezentirati javnosti.

“Turistički” rudnik

Projekt je uključio 3D simulaciju spuštanja 166 metara ispod zemlje u “turistički” rudnik. Futuristički izgled prostora nastao je prema postojećim prijedlozima Grada Labina uz dodatna idejna rješenja Sanela Isanovića i Ina Šumberca. Avangardni dojam dopunjuju originalna glazbena podloga te grafički elementi i snimke uživo Gorana Načinovića.

Za ulazak u novu dimenziju trebao nam je još jedan suradnik s iskustvom na području 3D vizualizacije. Kako u našim projektima uvijek pokušavamo surađivati s lokalnim umjetnicama i autorima, došli smo do Ina Šumberca iz 3DX Studija koji se bavi izradom 3D vizualizacijama – kaže nam Sanel Isanović, kreativni direktor i jedan od vlasnika tvrtke Level 52. A studija o rudniku već je postojala. Izradio ju je Grad Labin, dok je Level 52 na nju nadogradio svoje .

Stakleni lift

– Doživljaj započinje u središtu grada, kod najimpozantnijeg simbola rudarstva – izvoznog tornja, kolokvijalno “Šohta”. Toranj je nekad i sam služio za spuštanje rudara u rudnik, a upravo prošle godine je obnovljen s namjerom da jednog dana ponovno uđe u uporabu – ističe Isanović. Ruta uključuje silazak liftom 166 metara ispod zemlje. – Samo spuštanje zamišljeno je kao poseban doživljaj s obzirom da je riječ o staklenom liftu.

Dio rute je zamišljen kao vožnja vlakićem, a posljednji dio mora se odraditi pješice zbog specifičnih uvjeta tunela. Posjetitelj prođe više od dva kilometra i izlazi u prekrasnom turističkom naselju Rabac, na samu plažu. Isanović je nakon ovog projekta najavio i neke nove koji se također odnose na Labin.

– Upravo spremamo umjetničke zahvate u povodu 100. obljetnice Labinske republike. Ne možemo puno otkriti, ali ponovno je riječ o sadržajima koji su tehnološki izazovni – zaključio je.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno