Subota, 25 ožujka, 2023

Nova Covid pravila za putovanja Europom. U nekim destinacijama dovoljan će biti negativan test

Od danas vrijede nova pravila vezana za putovanja izvan Hrvatske i ulazak u našu zemlju koja se usklađuju na europskoj razini. Ukidaju se mjere temeljene na takozvanim covid-kartama te će se moći putovati isključivo s covid-potvrdama.

“Svi koji neće imati valjane covid-potvrde, ako imaju opravdani ulazak u Hrvatsku, naravno da će moći ući s određivanjem mjere samoizolacije u trajanju od sedam dana, u kojem se periodu mogu testirati PCR testom ili brzim antigenskim i ukoliko je test negativan, ukida im se mjera”, rekao je Marijan Burić, pomoćnik načelnika Postaje granične policije Bregana.

Nova podvarijanta omikrona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo karantenu je skratio na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo cijepljenima i onima koji su preboljeli covid-19. Inače, prema posljednjim podacima, imamo 2500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, no epidemija ne jenjava jer u usporedbi s prošlim ponedjeljkom – to je čak oko 700 slučajeva više. Porastao je i broj hospitaliziranih – u bolnicama je više od 2000 pacijenata, na respiratoru 184. Preminulo je još 50 ljudi. I kod nas je otkrivena podvarijanta omikrona. Potvrđeno je 5 slučajeva zaraze.

“Čini se da je ta podvarijanta još zaraznija od omikrona. Brže se širi. Za kliničku sliku zasad nema podataka da bi bila drugačija od sadašnjeg omikrona, nadamo se da će tako i ostati, jer se vidjelo dosad da ima blaže kliničke slike”, izjavila je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

“Ono što je važno također se pripremiti za situaciju kada će proći ovaj epidemijski val i kada je jedino što preostaje u sklopu pripreme za neke buduće valove – cijepljenje, uključujući i nastavak boosteriranja”, rekao je Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela NZJZ-a Primorsko-goranske županije, prenosi HRT.

“Mogu samo reći da mi je jako žao zbog toga jer sve što smo naučili, pogotovo u fazi s omikronom, je da ljudi koji su se cijepili manje su završavali u bolnicama i bilo je manje smrtnih ishoda”, rekao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Karta regija EU-a

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati kartu regija država članica u kojoj se upotrebom boja semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena) označava potencijalni stupanj rizika od zaraze. Karta bi se trebala temeljiti na 14-dnevnoj stopi prijavljenih slučajeva, stopi cijepljenja i stopi testiranja.

Na temelju te karte države članice trebale bi primjenjivati mjere u pogledu putovanja u tamnocrvena područja, na kojima je razina cirkuliranja virusa vrlo visoka, kao i putovanja iz tih područja. Osobito bi trebale odvraćati od svih neobveznih putovanja te zahtijevati da se osobe koje dolaze iz tih područja, a ne posjeduju potvrdu o cijepljenju ni potvrdu o preboljenju, prije polaska podvrgnu testiranju, a nakon dolaska budu u karanteni.

Određeno izuzeće od tih mjera trebalo bi se primjenjivati na putnike koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, prekogranične radnike i djecu mlađu od 12 godina, piše Dnevnik.hr.

Austrija ublažila mjere

Austrija je, iako im se broj novozaraženih ne smanjuje, ipak ublažila mjere protiv koronavirusa jer je pritisak na bolnice sve manji. Skratili su policijski sat, a u restorane u koje se dosad moglo samo s covid-potvrdom, moći će se ulaziti i samo s negativnim testom. Ipak, svi stariji od 18 godina koji se ne cijepe do 15. ožujka, imat će velikih problema.

“Omikron-varijanta znatno je slabija pa pretpostavljam – da bi za nekoliko mjeseci pandemija trebala oslabjeti te će se ukinuti zatvaranja i restrikcije”, rekao je Hans Kluge, regionalni ravnatelj WHO-a za Europu, prenosi HRT.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceN1

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno