Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Nova biciklistička staza na području središnje Istre

U Kringi, u Općini Tinjan danas je predstavljena nova biciklistička staza na području Turistička zajednice središnje Istre (TZSI) – staza Jure Grando (Istra bike broj 618).

Navedenom  događanju prisustvovali su pročelnica UO za turizam IŽ – gđa. Nada Prodan Mraković, pročelnica  jedinstvenog UO Općine Tinjan gđa. Jasmina Cvitan Lakača te direktorica TZSI gđa. Sanja Kantaruti.

Prema riječima Sanje Kantaruti, radi se o biciklističkoj kružnoj stazi, čiji je start u mjestu  Kringa, dužine 27,7 km i 330 m ukupne visinske razlike.

„Zbog konfiguracije terena i tehničkih  karakteristika, svrstana je u srednje teške staze, označene žutom bojom, a ona povezuje obronke  Limske drage sa samim podnožjem doline, kroz koju prolazi sve do skretanja prema Baratu te  križanju s ostalim biciklističkim stazama odakle vodi do mjesta Kanfanar“, kazala je Kantaruti.

IZVOR: TZSI

Kako ističe, prvi dio staze  vodi kroz uređenu makadamsku stazu (koja je ujedno i pješačka) te se nakon otprilike 600 metara  dolazi do zahtjevnijeg spusta, koji vodi direktno u podnožje drage. Vožnju stazom potom se  nastavlja po pretežito položenom terenu sa zemljanom podlogom i šumskim puteljcima, otprilike 7  kilometra sve do uspona koji širokim makadamskim putem u dužini od 4,3 km vodi do mjesta Barat. 

„Treba napomenuti da ova staza prolazi kroz krajolik tipičan za ovo  područje Istre te da se velikom većinom trase vozi putevima pokrivenim vegetacijom što ju čini  pogodnom i za vožnju u ljetnim mjesecima. Također, što se tiče povezivanja s ostalim postojećim  biciklističkim stazama treba istaknuti da je ova staza koncipirana na način da povezuje staze općina: Kanfanar (271,273), Sv. Lovreč (616) i Tinjan (615) te na taj način i unutrašnjost s obalom, pošto se staze Sv. Lovreča i Kanfanara povezuju sa stazama Rovinja (201) i Vrsara (174)“, napomenula je Kantaruti.

Uređenje i obilježavanje nove biciklističke staze financirano je sredstvima TZ središnje Istre, uz sufinanciranje Općine Tinjan i UO za turizam Istarske županije.

Naime TZSI je navedeni projekt  kandidirala na javni poziv Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini, kojeg je UO za turizam IŽ raspisao u ožujku 2021. godine, a za isti joj je odobreno 11.000,00 kn, odnosno gotovo 50% ukupne vrijednosti  obilježavanja iste.

Kako je istaknula Nada Prodan Mraković, radi se o projektu koji ima za cilj ojačati poziciju  središnje Istre kao privlačne destinacije za aktivan odmor, biciklizam i uživanje u netaknutoj  prirodi. Dodatni sadržaji, poput biciklističkih staza, pridonose zadovoljstvu gosta, koji u outdoor  segmentu ima zadovoljene osnovne i dodatne uvjete.

Prema njenim riječima, navedeni projekt  pridonosi turističkoj ponudi Općine Tinjan i same središnje Istre, a time i višoj razini konkurentnosti  i prepoznatljivosti destinacije na nacionalnom, ali i turističkom tržištu zemalja u okruženju.

“Dodatni outdoor sadržaj obogatit će turističku ponudu na turistički manje razvijenom području, poput onoga TZSI, a što i jest cilj javnog poziva u sklopu kojega je sufinancirano obilježavanje ove  biciklističke staze”, navela je Prodan Mraković, te dodala kako je u tijeku i izrada studije o razvoju cikloturizma Istarske županije, čiji je cilj ponuditi model upravljanja kvalitetom u destinaciji.

Više informacija o samoj stazi Jure Grando dostupno je na linku.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceTZSI

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno