Petak, 31 ožujka, 2023

Nomadi dolaze. Dubrovnik predvodnik priče u Hrvatskoj!

Nomadi digitalci – ljudi koji svoj posao obavljaju online iz bilo kojeg dijela svijeta. Sve što im je potrebno jest internetska veza postali su poželjan trend.

Uskoro bi upravo digitalni nomadi mogli u većem broju dolaziti u Hrvatsku jer država planira regulirati status takvog poslovanja. Prvo u planu je izdavati im nomadske vize. Grad Dubrovnik je već poduzeo konkretne korake u inicijativi za privlačenje digitalnih nomada. Tako želi postati predvodnik priče u Hrvatskoj.

Digitalni nomadi privremene urede mogu imati gdje god požele zbog čega vole mijenjati gradove i države.

Većinom je riječ o informatičkim stručnjacima, ali i kreativcima kojima posao omogućava da se ne susreću s poslodavcima.

 Uvođenje nomadskih viza javlja se kao rješenje najvećeg problema s kojim se suočavaju digitalni nomadi. Tzv. ‘visa run’, nužnost odlaska u susjednu zemlju kako bi se ostvario dugotrajniji boravak bio bi napokon riješen. 

Grad ima plan

Iz Grada su nam pojasnili kako će se Dubrovnik predstaviti kao cjelogodišnja destinacija za digitalne nomade. Na ovom međunarodnom događanju koje će se održati od 16. do 25. listopada, Gradska uprava smatra postići bolje pozicioniranje u  modernom svjetskom načinu poslovanja.

– S ciljem popularizacije Dubrovnika kao odredišta za digitalne nomade, u travnju iduće godine planira se organizirati međunarodni natječaj. Deset pobjednika Dubrovnik bi ugostio kao posebne goste grada koji bi određeno vrijeme svoj posao radili iz grada. Također bi aktivno sudjelovali u oblikovanju i razvoju strategija za razvoj ovakvih vrsta poslovanja.

Iz gradske uprave su nam potvrdili suradnju s Turističkom zajednicom i tvrtkama Saltwater i Total Croatia News. U listopadu planiraju biti domaćin događaja u okviru ‘Europskog tjedna freelancera 2020.’. Dubrovnik želi iskoristiti priliku te ugostiti digitalne nomade u svjetlu najavljenog uvođenja viza.

OVO BI MOGLA BITI IZVRSNA PRILIKA ZA DUBROVNIK. Hrvatska će biti među prvima s digitalnom nomadskom vizom.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno