Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Njemačko gospodarstvo izgubit će 19,3 mlrd. eura zbog novih mjera. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti bit će zatvoreni

Nove mjere karantene koje u Njemačkoj stupaju na snagu u ponedjeljak, koštat će gospodarstvo te zemlje oko 19,3 milijarde eura, izvijestile su u nedjelju novine Welt am Sonntag pozivajući se na izračune berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Najviše bi tijekom jednomjesečnog zatvaranja prema DIW-ovim prognozama mogli izgubiti ugostitelji – oko 5,8 milijardi eura. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubit će 2,1 milijardu eura, trgovinu će drugo ovogodišnje “zaključavanje” koštati 1,3, a industriju 5,2 milijarde eura. Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru.

Mjesec dana trajat će nova ograničenja

DIW je, međutim, uvjeren da će se sljedeće godine njemačko gospodarstvo početi oporavljati, ali samo uz uvjet učinkovite kontrole širenja koronavirusa. Njemačka vlada spremna je poduzećima nadoknaditi značajan dio očekivanog prometa za studeni. Manjim tvrtkama, s do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 posto prometa. 

Kancelarka Angela Merkel u subotu je uvjeravala da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mjere u ukupnom iznosu do deset milijardi eura kako bi im pružila financijsku potporu.

Hoteli samo za hitne slučajeve

Njemačka od danas na najmanje mjesec dana uvodi nova ograničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti bit će zatvoreni, ali moći će prodavati hranu i piće za ponijeti. Fitness klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, studiji ljepote i masaže, kazališta, kina i koncertne dvorane prestat će raditi. Sve utakmice nogometne Bundeslige održat će se u studenom bez gledatelja.

Za razliku od proljetne karantene vrtići, škole, frizeri i trgovine ostat će otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim mjerama. U hotelima bi trebalo prespavati samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno