Srijeda, 4 listopada, 2023

Njemački ministar: “Odmor se može provesti i u Njemačkoj”

Njemački oprez

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn uputio je danas poziv građanima Njemačke. Predlaže im da, s obzirom na rastući broj novozaraženih diljem Europe, tijekom jesenskih i zimskih praznika ostanu u Njemačkoj.

Objasnio je da su zimska i ljetna sezona pokazale da povratnici s odmora uzrokuju porast broja novozaraženih.

“Naučimo nešto iz toga za ove jesenske i zimske praznike”, rekao je Spahn. Dodao je kako razumije da je aktualna situacija teška za turističku industriju i sve one koji su se radovali odmoru.

Njemačke agencije negoduju

Njemački turoperatori kritizirali su poziv njemačkog ministra. Poziv građanima da ne putuju u inozemstvo te politiku njemačke vlade o proglašavanju mnogih dijelova Europe rizičnim područjima nazvali su apsurdnom.

“Na mnogim španjolskim otocima nema ni jednog žarišta zaraze. Odmor u ovim predjelima nije ništa opasniji od vožnje gradskom željeznicom u Berlinu“. Rekao je predsjednik Njemačke udruge turoperatora Norbert Fiebeg. On je objasnio da su mnogi turoperatori u Njemačkoj na rubu stečaja.

“Promet trenutno iznosi četvrtinu onog iz prošle godine, a poboljšanje nije na vidiku”, rekao je Fiebeg. 

Njemačka vlada je ovog tjedna objavila novu listu rizičnih područja u Europi, kojoj je dodana i Ličko-senjska županija

Od prije su na listi rizičnih hrvatskih područja Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Požeško-slavonska, Zadarska, Virovitičko-podravska i Brodsko-posavska županija.

Njemačka za područja visokog rizika podrazumijeva one zemlje u kojima je u roku od 7 dana zabilježeno više od 50 slučajeva pozitivnih na 100.000 stanovnika. Za osobe koje su boravile u ovim područjima vrijedi obavezna dvotjedna samoizolacija. Karantenu nakon povratka u Njemačku moguće je izbjeći kad se utvrdi negativan test na koronavirus.

Besplatni testovi za povratnike s godišnjih odmora ukunuti su u Njemačkoj sredinom rujna. Inače glavna institucija u borbi protiv epidemije u Njemačkoj je berlinski Robert Koch Institut. Do sada su izbrojali ukupno 280 223 zaraženih, te 9 443 preminule osobe. Trenutačni trend u Njemačkoj je 13 zaraženih dnevno na 100 000 stanovnika. Od većih žarišta spominju se čitava Bavarska, te gradovi Berlin i Hamburg. Što se putnika povratnika tiče, tu se bilježi manji pad stope zaraženih.

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno