Nedjelja, 24 rujna, 2023

Njemački medij piše o Hrvatskoj kao o ”zemlji pred bitkom za spas sezone”

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak u kojem se bavi problemima koje pandemija izaziva za turističku sezonu u Hrvatskoj. Konstatiraju da u Hrvatskoj postoji strah od kratke turističke sezone.

“Hrvatska, čija ekonomija ovisi o turizmu više od bilo koje druge zemlje EU, zabrinuta je zbog nastavka ljetnog sezone. Zemlja je pred ‘bitkom za spas sezone’, kako pišu novine. Turistički sektor u zemlji uznemiren je otkako je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prošli četvrtak prebacio prethodno zeleni korona-status hrvatskih obalnih područja u narančasti”, piše FAZ.

Hrvatska obala više nije zelena

Podaci ECDC-a, koji prikazuju stanje iz dva prethodna tjedna, zapravo su upozorenje, smatra njemački dnevnik. Postoji strah od toga da se cijela jadranska obala “zacrveni”, piše Index.

“To ugrožava uspjeh dosad podnošljivo dobre sezone. Do sada je Hrvatska dosegla oko 75 posto turističkog nivoa posljednjeg pretpandemijskog ljeta 2019.”, navodi FAZ.

“Opće raspoloženje bilo je optimistično jer je broj infekcija donedavno bio nizak, a i činjenica da je incidencija trenutno viša nego u usporedivom razdoblju 2020. ukazuje na novu ozbiljnost situacije.”

Problemi s cijepljenjem

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je da smjernice vlasti o prevenciji shvate ozbiljno, uostalom, nisu same sebi cilj. Riječ je o sprečavanju gubitka kontrole, ističe njemački list.

“U Hrvatskoj je malo spremnosti za cijepljenje. Samo je 46 posto stanovništva do sada primilo barem jednu dozu. Ponuda cjepiva već je odavno premašila potražnju. Gotovo 400.000 doza već je dano drugim zemljama, od toga 240.000 Bosni i Hercegovini. Vlada je također odlučila da se od sada neosigurani ljudi i stranci također mogu cijepiti besplatno”, piše FAZ.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno