Srijeda, 29 ožujka, 2023

Nevjerojatan pad broja stranih turista, čak 87% manje nego lani. Planira se spas zimskog dijela godine

Španjolska je u rujnu bilježila snažan pad broja stranih turista zbog novog vala zaraze koronavirusom i protupandemijskih mjera, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku (INE).

Nakon katastrofalne ljetne sezone i malog broja stranih gostiju unatoč ukidanju mjera zatvaranja, mnogi su se nadali boljim rezultatima u rujnu. Turizam čini 12 posto španjolskog BDP-a, podsjeća Reuters. Statistički podaci pokazuju da je zemlju u rujnu posjetilo 87 posto manje stranih gostiju nego u istom lanjskom mjesecu. Pad je veći nego u kolovozu kada je njihov broj potonuo 76 posto. Potrošnja je smanjena 90 posto.

U razdoblju od siječnja do rujna Španjolsku je posjetilo oko 16,8 milijuna stranih turista, što je za oko 75 posto manje nego u istom razdoblju 2019., izvijestio je INE. Francuzi sada čine najveću skupinu stranih turista, pretekavši Britance koji su prošle godine činili petinu stranih gostiju. U prvih devet mjeseci ove godine njihov je broj pao 81 posto.

Dužnosnici na Kanarskim otocima ipak su optimistični i vjeruju da bi mogli spasiti dio zimske sezone, nakon što su Njemačka i Velika Britanija ukinule ograničenja putovanja na otočje. Španjolski BDP oporavio se u trećem tromjesečju ali je i dalje 8,7 posto manji nego prije godinu dana, navodi Reuters.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno