Srijeda, 4 listopada, 2023

Nemamo broj kategoriziranih apartmana u RH

Županije na našoj obali a u kojima je ipak najveći privatnog smještaja, skoro pa nemaju informacije o broju soba ili apartmana za koje su kroz godine izdale rješenja o kategorizaciji. A da bi stvar bila još bolja, nije moguće dobiti ni podatak kolikom su broju potencijalnih privatnih iznajmljivača, jer nisu zadovoljavali uvjete, odbili izdati rješenje o kategorizaciji.

Do ovakvih saznanja došli smo u  Jutarnjem listu još prošlog tjedna. Upravo su županije ukidanjem ureda državne uprave preuzele posao izdavanja rješenja o kategorizaciji soba i apartmana  koji je kroz godine narastao na gotovo 100 tisuća privatnih iznajmljivača.

Apartmanizaciji Hrvatske doprinijela je, između ostalog i činjenica da županije i njihovi prethodnici uredi državne uprave, koje o tome izdavaju rješenja nisu i ne vode statistiku o ovoj vrsti djelatnosti.

Kako saznajemo, jedino Šibensko-kninska županija ima podatke da je u 2019. godini kategorizirala ukupno 1654 sobe i apartmana, a odbila je izdati kategorizaciju u samo 11 slučajeva.

Ovakva brojka posljedica je činjenice da se u postupku ishodovanja kategorizacije naši građani  pripremaju te su kvalitetno informirani o potrebnoj dokumentaciji.

Za razliku od svojih susjeda, Splitsko-dalmatinska županija koja broji najveći broj soba i apartmana u privatnom smještaju, nije u stanju poslati nikakve podatke na zadanu temu. Jako slična situacija odvija se i u Istarskoj županiji s obrazloženjem da se broje isključivo rješenja, dok se statistika ‘’odbijanaca’’ uopće ni ne vodi.

Svi imaju zajednički stav da je Ministarstvo turizma još 2015. trebalo uspostaviti Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u kojem bi se nalazili svi traženi podaci, no kao što svaka hrvatska priča ima sličan epilog, na to se još uvijek čeka.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno