Utorak, 26 rujna, 2023

Ne koristimo potencijal sportskog turizma. Sport je jedini odgovor na sezonalnost

Sportski turizam jedini način kako popuniti pred i posezonu znamo već godinama, no nikako da taj potencijal i ispunimo kako treba, čast pozitivnim primjerima.

Jedan od takvih pozitivnih primjera je Plava laguna i Istra. Naime, najbolji konkretni dokaz toj tezi su kako u Poreč stižu dva sportska Europska prvenstva. Nakon što je Hrvatska bila domaćinom prvog službenog judo natjecanja nakon “lockdowna”, Europskog kupa u Dubrovniku, u Poreč stižu dva velika Europska judo prvenstva.

Sportski turizam lijek za sezonalnost

Da je u sportski turizam jedna od prilika i lijek za sezonalnost našeg turizma tj. način kako popuniti pred i posezonu znamo već godinama, no nikako da taj potencijal i ispunimo kako treba, čast pozitivnim primjerima.

Jedan od takvih pozitivnih primjera je Plava laguna i Istra. Naime, najbolji konkretni dokaz toj tezi su kako u Poreč stižu dva sportska Europska prvenstva. Nakon što je Hrvatska bila domaćinom prvog službenog judo natjecanja nakon “lockdowna”, Europskog kupa u Dubrovniku, u Poreč stižu dva velika Europska judo prvenstva.

Tako će od 4. do 6. studenog Poreč ugostiti najbolje juniore Starog kontinenta, a od 9. do 10. na tatamijima u Poreču će se za titule europskih prvaka boriti najbolji mlađi seniori (U23) Europe.

Na Europskom juniorskom prvenstvu sudjelovat će 412 sportaša iz 40 zemalja, od čega 235 judaša i 177 judašice. U nastavku studenog, od ponedjeljka 9. do utorka 10. u Poreču se natječu mlađi judo seniori i seniorke, njih 352, od čega 208 judaša i 144 judašice iz 36 zemlje. Domaćin za smještaj sportaša i organizatora je upravo Plava Laguna, a gosti će boraviti u Hotelu Parentium i Hotelu Molindrio Plava Laguna.

Kako sportska događanja mogu produžiti turističku sezonu?

U predstojeće dvije judo manifestacije koje će se tijekom studenog odvijati u Poreču, Plava Laguna ostvarit će više od pet tisuća noćenja, javljaju iz Plave Lagune na naš upit. I to u mjesecu studenom!

Osim konkretnih brojki noćenja, tu svakako treba uračunati i na dodatnu turističku potrošnju u destinaciju. Samo 764 natjecatelja i dodatno popratno osoblje, organizatori itd… stvorit će vanpansionsku potrošnju u destinaciji, stvoriti “šušur” u gradu, a time i dobivamo priliku da se pokažemo kao destinacija, kako turistički tako i priliku da neke od tima iz 40 zemalja motiviramo da odrade pripreme u Hrvatskoj. Manifestacije i sportska natjecanja su samo dodatak zaokruženoj priči oko sportskog turizma.

Plava Laguna je prepoznata s fokusom upravo prema sportski turizam

Tako Plava Laguna organizira brojna sportska događanja te je partner i sponzor raznim sportskim manifestacijama – od porečkog Polumaratona i Triatlona, Triatlona 5150, utrka IronGirl i IronKids, biciklističkih i trkačkih utrka u Poreču i Umagu, Istarske zimske lige powered by Plava Laguna, pa sve do Plava Laguna ATP Croatia Open Umag i mnogih drugih.

Velike sportske manifestacije izvan glavne turističke sezone odličan su motiv dolazaka ne samo sportaša, već i pratećeg osoblja, obitelji i prijatelja, kao i dobra  prilika za promociju naše destinacije. Plava Laguna prepoznaje važnost i vrijednost ovakvih događanja i otvorena je prema sportašima tijekom njihovih sportskih priprema i sportskih događanja

Naravno u cijeloj priči oko sportskog turizma moramo naglasiti važnost destinacije kao i kvalitetnu infrastrukturu, zdravstvene ustanove, fizioterapeute, blizinu bolnica, sportskih specijalista itd… te cijelom nizu drugih popratih sportskih usluga. Istra se tu odlično pozicionirala kao jedan od pozitivnih primjera u kojoj postojeća infrastruktura omogućava i podržava razvoj ovog specifičnog oblika turizma.

Domaćini aktivnih odmora od 1957.godine

U Plavoj Laguni sportska infrastruktura razvijala se zajedno s ostalom infrastrukturom – mi smo domaćini aktivnih odmora od 1957.godine. Imamo jednu od najboljih infrastruktura za sportska događanja u Hrvatskoj, ako ne i najbolju, a uz izvanrednu uslugu u hotelima Plave LaguneNaš pristup je da su naša „igrališta za odmor“ u Poreču, Umagu, Rijeci domaćini najboljih odmora. A da su svi naši gosti – VIP gosti, bez obzira da li su odsjeli u smještaju s 2 ili 5 zvjezdica” zaključuju iz Plave Lagune.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno