Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Nautika je nigdje – a pripada turizmu!

Nautika, kao nedefinirana djelatnost u situaciji epidemije, možda je napokon dobila svoje mjesto u turizmu. Konačno bi trebala pasti pod jurisdikciju Ministarstva turizma i sporta, pogotovo zato što je u ovim kriznim mjesecima definitivno utjecala na rezultate turističkog sektora.

Apsurdna je situacija da djelatnost marina funkcionira pod klasifikacijskim brojem 93.2 NKD-a (Nacionalna klasifikacija djelatnosti), odnosno u razredu u koji spadaju zabavne i rekreacijske djelatnosti i tematski parkovi. Udruženje marina zatražilo je na nedavnom sastanku s ministricom resornom ministarstva definiranje nautičkog turizma koji se do sada kako znamo svrstamo u zabavne djelatnosti i  sajmove.

„A mi smo u ovoj sezoni pokazali da je nautički turizam u ovakvim izvanrednim okolnostima vrlo snažan sektor koji se samo da je preživio nedaće pandemije nego je praktički na svojim leđima iznio ovu turističku sezonu“, kazao je predsjednik Udruženja marina Lisjak i konstatirao kako je krajnje vrijeme da ih se svrsta tamo gdje pripadaju – u turistički sektor.

Neodlučnost direktno šteti nautici a onda i turizmu

Ovakva nebulozna definicija šteti svim nautičkim tvrtkama jer nemaju zakonske osnove koristiti sredstva iz EU fondova kako bi i mogli svoju ponudu proširiti i obogatiti. „Kada se unutar EU-a, pa čak i unutar Hrvatske, odobravaju sredstva za turističke projekte i nove investicije u turističkom sektoru, mi tim fondovima nemamo pristup jer nismo klasificirani kao turistički sektor i naša se djelatnost ne tretira kao turistička ponuda“, objašnjava Lisjak i kaže kako će objeručke podržati inicijativu da ih se svrstava u turistički sektor kako bi konačno s druge strane dobili relevantnog sugovornika koji će imati razumijevanja za njihove planove i projekte.

Sve dok Ministarstvo turizma nema ingerenciju i pravo glasa nad sredstvima koje generira turistički sektor teško će moći realizirati svoje planove.Iako je logično da  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima nadležnost  vezanu za koncesije na pomorskom dobru i reguliranje uvjeta izgradnje novih privezišta i marina, u trenutku kada se ta pitanja riješe prestaje svaka nadležnost tog Ministarstva i marina bi sve druge dileme morala rješavati direktno s Ministarstvom turizma kao resornim državnim tijelom. Marine jesu turistička djelatnost , kao takvi sudjeluju u turističkoj ponudi Hrvatske i kao takvi bi trebalo biti definirani i tretirani.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno