Subota, 25 ožujka, 2023

Nastupni posjet veleposlanice Indonezije HGK – Županijskoj komori Split

U nastupnom posjetu HGK – Županijskoj komori Split boravila je 16. ožujka veleposlanica Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Suwartini Wirta. Veleposlanicu, u čijoj je pratnji bio savjetnik za ekonomske poslove Datu Putra Persada, primio je predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima intenziviranja gospodarskih odnosa Splitsko-dalmatinske županije i Indonezije, budući da, kako su se uvodno složile obje strane, trenutne brojke ne odražavaju pravi potencijal zbog situacije s pandemijom koronavirusa.

Naime, pozitivan trend turističkih pokazatelja u vezi s dolascima i noćenjima turista iz Indonezije, u vremenu prije pandemije, naglo je prekinut. Ista je situacija i s hrvatskim turistima u Indoneziji. ”Budući da se indonezijsko turističko tržište polako otvara, pravi je trenutak za intenziviranje promocije turizma, pri čemu bi turisti iz Indonezije mogli promatrati Hrvatsku kao početnu točku za posjet Europi i to van naše visoke sezone”, rekao je Tomaš.

Konstruktivan razgovor vodio se i na temu nedostatka radne snage u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Veleposlanica Wirta predložila je uspostavu kontakata s agencijom za zapošljavanje radnika iz Indonezije, s obzirom na to da imaju veliki broj kvalificirane radne snage poput one iz Filipina ili Indije, koja je već pronašla svoje mjesto na hrvatskom tržištu rada. Joze Tomaš je, kao prvi korak, predložio uspostavu suradnje između sveučilišta kroz razmjene studenata.

Zaključeno je kako je osobito na području vanjskotrgovinske razmjene mnogo prostora za poboljšanje, stoga je i ovaj sastanak samo prvi u nizu kontakata s ciljem razvoja suradnje.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno