Srijeda, 29 ožujka, 2023

Nastavak mjera pomoći sektoru vinarstva. Oporavak im značajno ovisi o oporavku turizma

“Prodaja vina u Hrvatskoj u 2020. godini praktički se prepolovila, što je posljedica pada turističke potrošnje i blokade HoReCa kanala putem kojeg naši vinari plasiraju gotovo 70 proizvodnje. Zato moramo biti svjesni da će oporavak ovog sektora značajno ovisiti i o oporavku turizma”, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju 27. Vinistre u Poreču.

Kovačević je čestitao svim pobjednicima ovogodišnjeg natjecanja Svijet malvazije i svima koji su dobili oznaku Istarska kvaliteta pa naglasio kako je ključnu ulogu u stabilizaciji vinskog sektora u prošloj godini odigrao nacionalni program pomoći kojim je država s 56 milijuna kuna, kriznom destilacijom i kriznim skladištenjem, uklonila s tržišta devet milijuna litara vina, pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu, piše turizmoteka.hr.

“Izborili smo se za to da pomoć sektoru vina od 20 milijuna kuna ide i u ovoj godini, međutim, trebamo biti oprezni glede krizne destilacije i njena utjecaja na cijenu vina u maloprodaji, ali i na povećanje uvoza koji je u prošloj godini rastao za sedam posto. S druge strane, u prošloj godini izvoz nam je u odnosu na 2019. pao za više od 20 posto i taj se trend nastavlja i u prvom kvartalu ove godine. Ohrabruje jedino činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije, vrhunskih vina i pjenušaca. Samo za ilustraciju, izvoz pjenušaca porastao je za 58 posto i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići, kao što ide i istarsko, u smjeru visoke kvalitete”, poručio je Kovačević.

Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama po kvaliteti i bogatstvu autohtonih sorti.

Kako bismo se snažnije brendirali kao vinska zemlja, moramo više izdvajati za marketing i vinarstvo općenito jer bez toga nema ozbiljnijega tržišnog pozicioniranja, kažu iz Hrvatske gospodarske komore. Stoga će, poručuju, pod zajedničkim brendom Vina Croatia Vina Mosaica još snažnije, vlastitim sredstvima i sredstvima vinske omotnice EU fondova, raditi na međunarodnoj promociji domaćih vina.

Nastavak mjera pomoći sektoru vinarstva

Objavljen je Javni poziv na provedbu mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Cilj mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima je osloboditi kapacitete prijema nove berbe grožđa, proizvodnje i skladištenja vina na način da se proizvođaču dodjeli potpora ako vino preda na destilaciju, na razini veleprodajne cijene vina, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Potpore za krizno skladištenje vina za cilj imaju potaknuti proizvođače vina da određene količine vina zadrže u skladištu i ne stavljaju ga na tržište, čime se uravnotežuje ponuda i potražnja u ovim okolnostima.

U Ministarsvu pojašnjavaju da je riječ o nastavku kriznih mjera pomoći sektoru vinarstva koje su se pokazale efikasnima u prošloj godini, za mjeru Destilacija vina u kriznim slučajevima je iskorišteno 100 posto od ukupno raspoloživih sredstava, dok je u mjeri Potpora za krizno skladištenje vina iskorištenje bilo 88 posto, a iskorištenje Vinske omotnice za 2020. godinu gotovo 94 posto.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno