Srijeda, 29 ožujka, 2023

Naša zemlja zauzela tržišnu poziciju jedne od vodećih turističkih destinacija Mediterana

Kvarner u prvih 10 mjeseci na 58 posto lanjskog rezultata

S obzirom na okolnosti, ostvareni su dobri turistički rezultati, a dio zasluga za to imaju upravo kvalitetno osmišljene i ciljane mjere. Poučeni tim iskustvom moramo, više nego ikad do sada, dobro pripremiti turističku 2021. godinu koja će biti možda i izazovnija no ova, zaključeno je na sjednici Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Rijeka pod naslovom Turizam u uvjetima pandemije koronavirusa – osvrt na rezultate u 2020. godini i pripreme za 2021. godinu.

Na proširenoj tematskoj sjednici, koja se održala putem platforme Zoom, uz članove Vijeća sudjelovali su i predsjednici i zamjenici predsjednika strukovnih skupina iz sektora turizma te gosti: Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a i drugi. 

Prisutnima se uvodnim izlaganjem obratio Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice te Monika Udovičić, pomoćnica ministrice iz Ministarstva turizma i sporta RH.

Staničić je naglasio kako je Hrvatska u dosadašnjem dijelu godine ostvarila oko 54 milijuna noćenja što predstavlja 50 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. Ovime je naša zemlja zauzela tržišnu poziciju jedne od vodećih turističkih destinacija Mediterana, koja je tijekom glavnih ljetnih mjeseci, srpnja i kolovoza, postigla bolje rezultate od konkurentnih zemalja – Grčke, Španjolske, Portugala, Turske, Cipra, Bugarske i drugih. Ukupnim rezultatima značajan je doprinos dao i Kvarner u kojem je tijekom prvih 10 mjeseci ostvareno 11 milijuna noćenja što predstavlja odličnih 58 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju.

“U tijeku su pripreme za nadolazeću 2021. godinu u kojoj će nam cilj biti još snažnije pozicioniranje Hrvatske kao sigurne, kvalitetne i dobro pripremljene destinacije koja svojim gostima može pružiti raznolik sadržaj. Pritom ćemo naglasak imati na digitalnim kanalima komunikacije te će nam fokus biti na tržištima kojima su hrvatske destinacije lako dostupne i cestovnim pravcima, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovačke i Mađarske”, kazao je Staničić.

Prilagodljiv i inovativan sektor

Udovičić je naglasila kako se radi ublažavanja financijskog udara na sektor turizma, koji je jedan od najpogođenijih epidemijom koronavirusa, Ministarstvo turizma i sporta aktivno uključilo u predlaganje, izradu i donošenje brojnih mjera. Od smanjenja turističke pristojbe i članarine za privatne iznajmljivače, smanjenja članarine za gospodarske subjekte za 12 posto, oslobođenja plaćanja koncesijske naknade kada je riječ o neprocijenjenom građevinskom zemljištu do mjera za očuvanje radnih mjesta i beskamatnih kredita za likvidnost koji se realiziraju putem HBOR-a.

U raspravi su sudjelovali i predstavnici tvrtki iz područja turizma i naglasili važnost digitalizacije i novog načina poslovanja koji neće biti moguć bez potpore države i njenih institucija. Također, istaknuti su i neki od problema poput likvidnosti i potrebe da se na jednostavniji i brži način dođe do kredita.

Sektor turizma pokazao se vrlo prilagodljivim i inovativnim, što je u ovo “novo normalno” vrijeme presudno, no sudionici su se složili da se samo zajedničkom aktivnošću i sinergijom svih relevantnih subjekata mogu očekivati pozitivni rezultati u 2021. godini.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno