Srijeda, 29 ožujka, 2023

Napustio nas je Branko Jakopović, jedan od najznačajnijih ljudi hrvatskog hotelijerstva

U 95. godini života napustio nas je Branko Jakopović, legenda hrvatskog hotelijerstva i osoba koja je svojim djelovanjem u sklopu zagrebačkog Hotela Esplanade i InterContinentala Zagreb pomogla osuvremeniti turistički sektor nekadašnje Jugoslavije, a tako i buduće Hrvatske.

U Hotelu Esplanade Branko Jakopović počeo je raditi još 1938. godine kao četrnaestogodišnjak, što se pretvorilo u gotovo četiri desetljeća uspješne karijere u tom hotelu. S navršenih 27 godina, odnosno 1957. godine, Jakopović postaje glavni direktor Esplanade, odlučan da ga podigne na europsku, ali i svjetsku razinu kvalitete. Zahvaljujući njegovoj ustrajnosti i fokusu, upravo je zagrebački Hotel Esplanade u studenom 1964. godine postao prvi InterContinental u istočnoj Europi, a ukupno treći u Europi, što se smatra početkom njegova zlatnog doba jer je uključivanjem Hotela Esplanade u američku hotelsku korporaciju InterContinental Hotels uvršten među najbolje hotele na svijetu. To je sa sobom donijelo visoke standarde i posebnu ozbiljnost u ophođenju s gostima, koju su u hotelu zadržali do danas, piše Jutarnji list.

Četiri godine kasnije upravo Hotel Esplanade InterContinental proglašen je i najboljim europskim hotelom u korporaciji. Sve do 1975. godine Branko Jakopović vodi Hotel Esplanade na funkciji generalnog direktora, nakon čega prelazi u novootvoreni InterContinental Zagreb (današnji Westin). Štoviše, zaslužan je za njegovu izgradnju koja je djelomično financirana prihodima same Esplanade. Tamo ulogu generalnog direktora obnaša sve do 1988. godine, a za njegovog je vođenja hotel postao sinonim za vrhunsku uslugu i luksuz. Od 1991. vodi Hotel Holiday te se bavi savjetovanjem u sklopu vlastite tvrtke “Savjetnik Jakopović”.

Obitelji Jakopović redakcija Turizam24 izražava iskrenu sućut.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno