Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Nakon dvije godine stanke održala se omiljena Festa od kamenica

Ljubitelji kamenica nakon dvije godine pandemijske stanke mogu danas, na blagdan svetog Josipa, kad su školjke najpunije i najukusnije, uživati u omiljenoj poslastici. Suorganizatori povratničkog Festivala kamenica ove godine su udruga Pelješki vinski puti i Udruga Plavac mali koje okupljaju više od 50 vinara i vingaradara.

Direktorica Turističke zajednice Općine Ston Fani Slade kaže da su htjeli ove godine goste privući u manja mjesta, poput Brijeste, Luke, Bistrine i Zamasline.

– U Brijestu su najviše došli gosti s Korčule, Pelješca i Mljeta, dok su najčešći posjetitelji Bistrine iz Dubrovnika i Splita – kazala je Slade. Uz vinare su suorganizator manifestacije Udruga ‘Stonsk školjkari’, te TZ Ston i Janjina. U teći zapremine 270 litara kuha se gulaš od sipe, a na više mjesta osim svježih kamenica, nude se i pečene srđele. Članovi pelješke Lige protiv raka za humanitarnu svrhu prodaju kolače, a Ministarstvo turizma i sporta Stonjanima je dalo suglasnost outdoor nastup i organizaciju eno-gastro ponude na četiri festivala, kapetana, peljeških podruma, soli i okusa. Prvi na redu je, najavila je Slade, Festival kapetana od 15. svibnja do 15. lipnja, a Festival okusa na rasporedu je od 16. lipnja do 11. srpnja.

U sklopu današnje manifestacije nudi se posebni jelovnik s tri slijeda po pristupačnim cijenama, uz čašu vina.

Milivoj Herceg, direktor TZ Općine Janjina angažirao se oko vinara i pomogao spremiti gulaš, a uz njega su sudjelovali kuhari za kazanom sa sipinim gulašem Goran Rašić, Dražen Tomelić, Stipo Šegović i Ivo Bezek.

Kristina Dalmatin, voditeljica projekta ‘Zajedno smo jači’ iz Udruge Djeca Pelješca veli kako okupljaju djecu s posebnim potrebama, a sufinanciraju se iz EU fondova i državnog proračuna. S Valentinom Miletić, također članicom Udruge kaže kako im je cilj širenje kapaciteta udruge i pružanje psihosocijalne potpore roditeljima djece i osobama s invaliditeteom, te širenje mreže volontera, piše Slobodna Dalmacija/Dubrovački vjesnik.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno