Američka ambasada u Hrvatskoj je objavila da je ukupan broj odbijenih viza za Sjedinjene Američke Države pao ispod tri posto, odnosno za prošlu godinu iznosi 2,69 posto.

”Službeno je! Konačna stopa odbijanja za hrvatske podnositelje zahtjeva za turističku/poslovnu vizu pala je prošle godine na 2,69 posto, što je važan korak naprijed u pridruživanju američkom programu za odbacivanje viza.

Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza”, napisala je na Twitteru Victoria J. Taylor, ambasadorica u američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj.

Pad broja odbijenih viza ispod 3% bio je osnovni preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u režim bez viza potrebno je ispuniti mnoge preduvjete, a pad broja odbijenih viza ispod tri posto postavljen kao ključan uvjet za potpuno ukidanje viza za SAD. Točan termin kada bi se vize trebale ukinuti još nije poznat, no vjerujemo da bi se konačna realizacija trebala dogoditi u sljedećim mjesecima.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!