Srijeda, 22 ožujka, 2023

Najveći pad u turizmu i ugostiteljstvu. Manjak u računima od 26,05 milijarde kuna

‘Rupa’ od 26 milijardi kuna od fiskalizacije tek vrh sante leda problema.

Smanjenje u broju i vrijednosti odražava cijenu koju je koronakriza donijela pojedinim granama zbog ograničenja kretanja i poslovanja te smanjene potrošnje, a otvoreno je koliko se posegnulo za neizdavanjem računa.

Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj do danas kroz fiskalne blagajne prošlo je 26,05 milijardi kuna manje nego lani. Riječ je 6,5% ukupnog domaćeg BDP-a što odražava razmjere problema koje je epidemija donijela gospodarstvu i za proračun znači manje novca uz pritisak rastućih rashoda.

Prema podacima Porezne uprave od 24. veljače do 22. studenog broj fiskaliziranih računa pao je za 24%, a njihov iznos za 17% u usporedbi s istim razdobljem lani. U tom periodu izdano je 1,4 milijardi računa u vrijednosti 128,8 milijardi kuna. Usporedbe radi, lani je izdano 1,9 milijardi kuna računa putem kojih je provedno 154,8 milijardi kuna kupoprodaja robe i usluga. Najveći pad je u turizmu; djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u kojoj je broj računa pao 38%, a njihova vrijednost 46 posto.

Vrijednost računa pala je za više od 11 milijardi kuna na 13,2 milijarde, dok je lani iznos bio 24,3 milijarde kuna. U širokoj klasifikaciji djelatnost trgovine na veliko i malo kojoj je pridružen i popravak motornih vozila i motocikala broj računa manji je 19%, a vrijednost im je pala 9 posto, na 91,2 mlrd.kn. Pad fiskaliziranih računa vrh je figurativne sante leda problema u gospodarstvu. Smanjenje u broju i vrijednosti odražava cijenu koju je koronakriza donijela pojedinim granama zbog ograničenja kretanja i poslovanja te smanjene potrošnje, a otvoreno je koliko se posegnulo za neizdavanjem računa. Iz perspektive proračuna ostvarenja fiskalizacije velik su razlog za glavobolju u Ministarstvu financija jer su podloga za naplatu PDV-a iz kojeg se u ‘normalnim’ godinama prikupi dvije trećine poreza. U 2020. od tog najizdašnijeg poreza plan je prikupiti ni 80% novca u odnosu na lani, no zato je ljestvica za 2021. postavljena na 54,2 milijarde kuna, tek 700 milijuna manje nego prije korone.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno